Национално знаме на Малта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национално знаме на Малта
Flag of Malta.svg
Детайли
Притежател Малта
Утвърдено 21 септември 1964
Съотношение 3:2
Гражданско знаме на Малта
Civil Ensign of Malta.svg
Национално знаме на Малта в Общомедия

Националното знаме на Малта представлява правоъгълно платнище с две еднакви по размер вертикални цветни полета: бяло (от страната на носещата част) и червено. В горната част на бялото поле, отместен към носещата част, е изобразен Георгиевски кръст с червени контури[1]. Отношението ширина към дължина е 2:3.

За граждански цели се използва различен флаг, представляващ червено платнище с бял контур, в центъра на което е изобразен Малтийски кръст[2].

Развято знаме на Малта

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Националното знаме на Малта се състои от две еднакви вертикални цветни полета – бяло откъм носещата част и червено, и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 2:3. В бялото поле е изобразен Георгиевски кръст с червени контури. Описанието е записано в Конституцията на страната.

Чл. 3 (1) Държавното знаме на Малта се състои от две еднакви вертикални цветни ивици, бяла към носещата част и червена в свободната част.
(2) Георгиевският кръст, с който е наградена Малта от Негово Величество Крал Джордж VI на 15 април 1942 г., е изобразен с червен контур в бялото поле.[1]

Цветовете на знамето на Малта са определени в публикация от офиса на министър-председателя на страната, като цветовете са дефинирани чрез цветовата схема Pantone[3]

Цвят Официален цветови модел RGB цветови модел HEX цветови модел
      Pantone 186c (204, 0, 0) #CC0000
      (255, 255, 255) #ffffff
      (0, 0, 0) #
      (0, 0, 0) #
      (0, 0, 0) #
      (0, 0, 0) #

История[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на Малта е прието официално на 21 септември 1964 г. след обявяване на независимостта на страната. Преди това, същото знаме, с единствената разлика, че Георгиевският кръст е бил на син фон, се използва неофициално като знаме на Малта между 1943 и 1964 г[4][5].

Според легендата червеният и белият цвят са свързани с граф Рожер I, който акостира с флотата си в Малта през 1090 г. При пристигането си много от християните на острова се присъединяват към неговата армия в битките срещу арабите и за да се разпознават, Рожер откъсва парче от собствените си червено-бели знамена и им го дава[6][7]. Най-вероятно това е само легенда популяризирана през 19 век, но е факт, че червеният и белият цвят са традиционни за страната и присъстват още от средовековието в герба на Мдина – старата столица на Малта[8]. Георгиевският кръст е отличие, с което бил награден малтийският народ за проявената храброст по времето на Втората световна война от краля на Великобритания Джордж VI[9][7].

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Според обичая националното знаме на Малта се издига само от изгрев до залез слънце на сгради и пилони на открито. Въпреки това при специални случаи знамето може да остава вдигнато и през нощта, но трябва да бъде осветено. Националното знаме трябва да се издига бързо и да се спуска церемониално. То трябва да се развява близо до главната административна сграда на всяка публична институция през всички дни, когато времето позволява и особено по време на националните празници. Националното знаме трябва да се издига по време на учебни дни над или близо до всяка училищна сграда, както и над или близо до всяка избирателна секция в изборните дни[2][11].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]