Национално знаме на Нидерландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национално знаме на Нидерландия
Flag of the Netherlands.svg
Детайли
Притежател Нидерландия
Утвърдено 19 февруари 1937 г.
Съотношение 3:2
Национално знаме на Нидерландия в Общомедия

Националното знаме на Нидерландия се състои от три еднакви цветни полета – червено, бяло и синьо, подредени в този ред хоризонтално от отгоре на долу и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 2:3.

Знамето има дългогодишна история и е най-старият трикольор, който се използва и днес като държавен символ. Прието е официално на 19 февруари 1937 г. с кралски декрет.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път знаме с цветове оранжев, бял и син се използва във втората половина на 16 век, когато Холандските провинции вдигат бунт срещу Испания. Ръководител на въстанието е принц Вилхелм Орански и цветовете на знамето са взаимствани от неговия герб. Този флаг бил наречен Prinsenvlag на нидерландски – „Знамето на Принца“ и става основа за днешното знаме.

След 1630 г. оранжевият цвят постепенно е заменен от червен[1], както свидетелстват различни картини от тази епоха. Тъй като не е имало явна политическа причина за промяна на цвета, най-вероятно той е бил променен от практиката[2]. Синият и оранжевият цвят често били неразличими отдалеч, най-вече в морето. Друга вероятна причина била, че по това време оранжевият цвят се приготвял от смес от жълти и червени растителни оцветители. Така приготвеният оранжев цвят е много нетраен и лесно се отмива от вода, поради което е решено да се замени с много по-трайния червен цвят. Въпреки това оранжевият цвят остава символ на страната, като всички национални спортни екипи на Нидерландия са в оранжево.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]