Национално знаме на Република Ирландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национално знаме на Република Ирландия

Националното знаме на Ирландия (ирландски An Bhratach Náisiúnta), познато също под името "Ирландски трикольор", е национален символ на Република Ирландия.

Състои се от 3 еднакви цветни полета - зелено, бяло и оранжево, подредени в този ред вертикално от носещото тяло към края, и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 1:2.

Цветовете в ирландското знаме представляват двете основни религии в Ирландия: католицизъм (зелен) и протестантство (оранжев), а бялото символизира мира между тях. Според друга теория, зеленият цвят е символ на острова, докато белият и оранжевият са символи на двете религии: бял за католицизма и оранжев за протестантството.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кръст на Свети Патрик, използван като символ на Ирландия от 1783 г. до 1922 г.

За първи път знамето в днешния си вид е използвано през 1848 г. във Франция от движението "Млада Ирландия" и формата му е била повлияна от френското знаме. По време на събитията след Великден през 1916 г. същото това знаме е развято над няколко ключови сгради в Дъблин, завладени от републиканските въоръжени групи. Флагът е използван като национален за първи път през 1922 г. от независимата Ирландска република, а през 1937 г. е обявен за официален в конституцията на страната. След 1949 г., когато Ирландия придобива пълна независимост от Великобритания, знамето е обявено за държавен символ на страната и се използва като символ на обединена Ирландия от много националисти.

В периода от 1783 до 1922 г. официално, като символ на страната се използва знаме с кръст на Свети Патрик. Този флаг влиза и в състава на знамето на Великобритания.

Прилика с флага на Кот д'Ивоар[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на Кот д'Ивоар е много сходно с ирландския трикольор, тъй като цветовете на знамената са почти еднакви, но подредбата им е различна, както и отношението на широчината към дължината (2:3 на флага на Кот д'Ивоар и 1:2 на флага на Ирландия).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]