Национално знаме на Финландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национално знаме на Финландия
Flag of Finland.svg
Детайли
Притежател Финландия
Утвърдено 29 май 1918 г.
Съотношение 18:11
Държавно знаме на Финландия
Flag of Finland (state).svg
Национално знаме на Финландия в Общомедия

Националното знаме на Финландия представлява син Скандинавски кръст на бял фон. Синият цвят в знамето символизира езерата и небето на Финландия, а белият – снегът и белите нощи на страната. То е прието като официален символ на Финландия от началото на 20 век и е създадено по модел на Датското знаме. Отношението на ширина към дължина е 11:18. Държавното знаме на Финландия се отличава от националното по това, че на него присъства герба на страната, разположен в центъра на синия кръст.

История[редактиране | редактиране на кода]

Финландското знаме е прието като официален символ на страната веднага след като Финландия обявява независимост през 1917 г. Формата и цветовете на знамето са определени след национален конкурс на който били представени няколко идеи, базирани на два основни цвята – червен и жълт от една страна, каквито са цветовете на Финландския герб, или син и бял от друга страна. Едно от предложенията представяло финландското знаме като жълт кръст на червен фон, а друго имало две диагонални ленти в син и бял цвят. В крайна сметка били избрани синият и белият цвят във формата на кръст и приети на 27 май 1918 г.

Правила[редактиране | редактиране на кода]

Според финландските закони е забранено знамето да се цапа, обезобразява, да се ползва по непочтителен начин или да се сваля от носещото тяло без разрешение. Разпространението на националното знаме с различни пропорции от тези определни в закона също е наказуемо.

Съществуват и общи правила, според които към знамето трябва да се отнася с уважение. То не трябва да се опира в земята, а когато се изпере трябва да се суши на закрито. Износените знамена трябва да се изгарят или нарежат на малки парчета, така че да не могат да бъдат разпознати.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]