Национално знаме на Франция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национално знаме на Франция
Flag of France (1958–1976).svg
Детайли
Притежател Франция
Утвърдено

За пръв път на 15 февруари 1794

след това на 5 март 1848
Съотношение 3:2
Национално знаме на Франция в Общомедия

Националното знаме на Франция (на френски: drapeau tricolore или drapeau bleu-blanc-rouge, drapeau français, по-рядко le tricolore, на военен жаргон – les couleurs) е националната емблема на страната и се състои от три еднакви по ширина вертикални цветни полета – синьо (до дръжката), бяло и червено (в свободния край).

Цветове и размери[редактиране | редактиране на кода]

Според чл. 2 на конституцията на Франция от 1958 г. националната емблема на Франция е трицветно знаме (синьо, бяло и червено).

Размерите на знамето са в отношение 2:3 (т.е дължината е с 50% по-голяма от височината) и се състои от три еднакви вертикални зони. Въпреки че не съществува закон, който да определя официално нюансите на цветовете, прието е синьото и червеното да бъдат: „Reflex Blue“ и „Red 032“ по скалата на Пантон, или RGB (0.85.164) и (239.65.53), или CMYK (100.70.0.5) и (0.90.86.0).

История[редактиране | редактиране на кода]

Актуалното национално знаме на Франция се появява по времето на Френската революция, като обединява цвета на краля (бяло) с цветовете на Париж (синьо и червено). В първите дни на революцията цветовете се носят под формата на кокарда. Използването им във формата на знаме се приема със закон на 15 февруари 1794 г., чрез който се цели да се избегнат недоразуменията във флота, тъй като по това време в нея все още се използва старото кралско знаме.

Кралското знаме с цветове на лилия

След реставрирането на монархията през 1815 г. трицветното знаме се заменя от старото кралско знаме с цветове на лилия, което се използва преди революцията. През 1830 г. френският крал Луи-Филип приема отново трицветното знаме, което остава символ на републиката и до днес.

През 80-те години президентът на Франция Валери Жискар д'Естен постановява малка промяна на цветовете. Той „осветлява“ синьото, от тъмносиньо до кобалтово синьо, за да съответства на европейското знаме. Президентът Еманюел Макрон обаче, по исторически причини, връща старите цветове от 14 юли 2020, националния празник на страната.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]