Национално събрание (Франция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Класическата фасада на Palais Bourbon е добавена през 1806 – 08 от Наполеон Бонапарт
Сесия на Националното събрание

Националното събрание (на френски: Assemblée nationale; произнасяно [a.sɑ̃.ble.na.sjɔˈnal]) е долната камара на двукамарния парламент на Франция при Петата република. Горната камара е Сенатът („Sénat“). Членовете на Националното събрание се наричат депутати (френско произношение: [depyˈte].

Има 577 депутати, всеки от които се избира в едномандатни избирателни окръзи чрез двустепенна избирателна система. По този начин за мнозинство са необходими 289 места. Събранието се оглавява от председател (Клод Бартолон), обикновено от най-голямата представена партия, на когото помагат заместник-председатели от различни части на политическия спектър. Срокът на пълномощията на Националното събрание е пет години; въпреки това, Президентът на Републиката може да разпусне събранието (като по този начин предизвика провеждането на нови избори), освен ако вече не го е разпуснал в предходните дванадесет месеца. Тази мярка става все по-рядка, след като с референдум през 2000 г. президентският мандат бе намален от седем на пет години.

По традиция, датираща от Учредителното събрание по време на Френската революция, „левите“ партии седят в ляво, гледано от президентския стол, а "десните" партии седят в дясно, по този начин местата за сядане директно посочват политическия спектър, представен в Събранието. Официалното седалище на Националното събрание е в Бурбонския дворец, на брега на река Сена (48°51′42.83″ с. ш. 2°19′06.97″ и. д. / 48.861899° с. ш. 2.318605° и. д.48.861899, 2.318605); Събранието използва и други съседни сгради. Охраната се осъществява от Републиканската гвардия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]