Нация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за общността. За партията в България вижте Нация (партия).

Редицата от национални флагове пред входа на седалището на ООН в Женева.

Нация (от лат. natio – племе, народ) е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.[1]

Обособяване на нацията[редактиране | редактиране на кода]

Според някои от теориите нациите са продукт на държавите, като политико-териториални общности, въздействащи на всички свои граждани чрез своето законодателство и държавна политика.

Възникването на нацията е свързано с развитието на производствените отношения, създаване на общ пазар, обща култура и език. Този процес се развива по различен начин и с различни темпове на различни места и зависи от специфичните условия. През Средновековието обединителните звена, които свързват в едно цяло разнородните етнически групи са държавата, религията и етническата култура. По-късно се образуват регионални общности, съвпадащи с определени географски области, които имат известна политическа обособеност и специфични за всяка от тях културни ценности. В тези бързо образуващи се общности започва постепенно да се заражда съзнанието за принадлежност към една обща група от хора, обвързани с еднаква и специфична за всяка от тях идентичност, което всъщност е зараждащият се национализъм.

Ърнест Гелнър в своята книга „Нации и национализъм“ (С., 1999) дава следното определение за нация „Един човек принадлежи към една нация само тогава, когато всички други нейни членове го признават за такъв“.


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Съвременна българска енциклопедия в два тома“ (пето преработено и допълнено издание), изд. GABEROFF, Том 2 (М – Я), 2009, ISBN 954-9607-81-X, стр. 808.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]