Небесният покровител на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Небесният покровител на България
Режисьори Иван Трайков
Продуценти БНТ, Студия „Екран“
Сценаристи Аксиния Джурова, Владимир Игнатовски
Музика Алекс Нушев
Оператор Цветан Недков
Монтаж Тома Вашаров
Премиера 18 октомври, 2011 г.
Времетраене 54 минути
Страна Флаг на България България
Език Български
Цветност Цветен

„Небесният покровител на България“ е български документален филм, проследяващ митарствата на мощите на светеца Йоан Рилски и разкриващ неговия живот, деянията му и огромното място, което той има в съзнанието на българския народ и в православния свят. Режисьор на филма е Иван Трайков, а сценаристи – Аксиния Джурова и Владимир Игнатовски.

Голяма част от филма е заснета по местата, където се е родил и подвизавал пустинникът – село Скрино, Руенската планина, долината на река Струма, подножието на Рила, но основното местонахождение на действието е в дебрите на Рилската пустиня и в основания от светеца Рилски манастир. Проследявайки съдбата на мощите след успението на светеца, разказът се отправя към град Средец и старата столица на Унгария – град Естергом. Накрая филмът завършва в манастира Владичицата на ангелите в планината Кехровуни на един Цикладски островиТинос в Гърция, където днес се намира пречестната десница на Свети Иван Рилски.

Видни учени и духовни лица от България, Унгария и Гърция разказват за един от най-популярните сред всички православни народи български светец. Специално внимание е отделено на завета на светеца, актуален и до днешни дни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]