Небесният покровител на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Небесният покровител на България
РежисьориИван Трайков
ПродуцентиБНТ, Студия „Екран“
СценаристиАксиния Джурова, Владимир Игнатовски
МузикаАлекс Нушев
ОператорЦветан Недков
МонтажТома Вашаров
Премиера18 октомври, 2011 г.
Времетраене54 минути
Страна България
ЕзикБългарски
ЦветностЦветен

„Небесният покровител на България“ е български документален филм, проследяващ митарствата на мощите на светеца Йоан Рилски и разкриващ неговия живот, деянията му и огромното място, което той има в съзнанието на българския народ и в православния свят. Режисьор на филма е Иван Трайков, а сценаристи – Аксиния Джурова и Владимир Игнатовски.

Голяма част от филма е заснета по местата, където се е родил и подвизавал пустинникът – село Скрино, Руенската планина, долината на река Струма, подножието на Рила, но основното местонахождение на действието е в дебрите на Рилската пустиня и в основания от светеца Рилски манастир. Проследявайки съдбата на мощите след успението на светеца, разказът се отправя към град Средец и старата столица на Унгария – град Естергом. Накрая филмът завършва в манастира Владичицата на ангелите в планината Кехровуни на един Цикладски островиТинос в Гърция, където днес се намира пречестната десница на Свети Иван Рилски.

Видни учени и духовни лица от България, Унгария и Гърция разказват за един от най-популярните сред всички православни народи български светец. Специално внимание е отделено на завета на светеца, актуален и до днешни дни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]