Неваляшка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Неваляшка
Неваляшка, СССР
Информация
Играчи1
Неваляшка в Общомедия

Неваляшката[1] е детска играчка-кукла, която при липса на външно влияние е в състояние на стабилно равновесие.

Думата е русизъм, навлязъл в българския език и изместил аналози от рода на Изправанчо (и производни Иванчо-Изправанчо, Ванчо-Изправанчо, Панчо-Изправанчо).

Графика с яйце
Когато фигурата се наклони, височината на центъра на масата се издига от зелената линия до оранжевата линия и центърът на масата вече не е над точката на контакт със земята

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Центърът на тежестта на куклата е разположен в основата на сферично дъно. При накланяне височината на центъра на масата спрямо опората се увеличава, в резултат на което фигурата се стреми да заеме първоначалното си положение.

Играчката обикновено е куха с тежест в долното полукълбо. Представлява накланяща се кукла, люлеещо се човече или чаша с кръгло дъно, обикновено с форма на яйце. Разположението на тази тежест е такова, че играчката има център на масата под центъра на полукълбото, така че всяко накланяне повдига центъра на масата. Когато такава играчка бъде бутната, тя се люлее за няколко мига, докато търси изправена ориентация, която има равновесие при минималната гравитационна потенциална енергия.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Принципът на балансиране се използва и в театрални номера и улични изпълнения.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Битката на неваляшките, Надежда Румак, 24chasa.bg, 14.03.2017 г.