Невидими животни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Невидими животни
Информация
Друго имеInvisible Animals (Nevidimi Zhivotni)
Основана2021 г.
Обхват и целиЗащита на животните, Права на животните, Екология
СедалищеСофия
РегионБългария
Връзкиhttps://facebook.com/nevidimi.bg, https://instagram.com/nevidimi.bg, https://tiktok.com/@nevidimi.bg
Сайтhttps://nevidimi.bg/

Невидими животни“ е българска неправителствена организация за правата на животните, основана през 2021 г. в гр. София.[1]

Първата и основна кампания на „Невидими животни“ е „Експерименти без животни“[2] към Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“[3], за която събирането на подписи трае от 31 август 2021 г. до 31 август 2022 г.

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

Мисията на „Невидими животни“ според сайта на организацията е следната: „Нашата мисия е ефективно да работим за създаването на едно по-справедливо общество, в което животните не се третират като предмети за човешка употреба и печалба, а като съзнателни, чувстващи същества със собствена воля, право на свободен живот и защита от жестоко отношение.“[4]

В ценностите и теорията си организацията е част от философското и социално движение за Ефективен алтруизъм, което насърчава „използване на доказателства и анализ, за да се разбере как да се помогне на другите възможно най-много, и предприемане на действия на база това“. Целта и практиката на организацията са насочени към усилия за прекратяване на индустриалното животновъдство и експлоатацията на животни в човешката икономика.

Ферми за норки[редактиране | редактиране на кода]

На 8 април 2022 г. „Невидими животни“ публикуват кадри от фермата за американски норки до Стара Загора в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.[5] Кадрите са заснети през нощта в края на 2021 г. в халетата на фермата, показвайки условията, в които се отглеждат норките там. Подобни кадри са били публикувани за пръв път през 2017 г.[6] От организацията твърдят, че състоянието на фермата и животните видимо се е влошило през годините, и призовават правителството да предприеме действия за забрана на фермите за норки. Кадрите по-късно са отразени и от международни медии, включително Дейли Мейл (вторият най-четен англоезичен онлайн вестник в света[7]) в своя статия[8] от 19 май 2022 г.

Кампания „Експерименти без животни“[редактиране | редактиране на кода]

На 10 март организацията започва своята кампания „Експерименти без животни“ като част от Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“. Създаден е специален уебсайт за кампанията: bezbolka.bg.

На 19 април „Невидими животни“ публикува видеоклип с редица известни личности, сред които Асен Блатечки, Силвена Роу, Силвия Петкова. Дамян Илиев „Дзами“, Маги Джанаварова, Биляна Йотовска, Биляна Лазарова „Биляниш“, Венцислав Чанов „Венци Венц“ и Жасмин Маджид. Клипът достига общо над 200 хиляди гледания за два дена във Facebook[9] и Instagram[10].

Благодарение на видеоклипа, броят подписи от България под Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“ за 2 дена нараства от около 3 хиляди до над 25 хиляди. С това България покрива минималния праг от подписи за страната ни повече от двойно и става втора подред[11] в Европейския съюз по брой подписи на глава от населението.

Към момента общият брой подписи от България за Европейската гражданска инициатива е над 40 хиляди. С това е поставен нов редкорд за най-подписвана Европейска гражданска инициатива в историята на България, като предходния рекорд се държеше от Инициативата Minority SafePack, събрала около 21 хиляди[12] подписа от България.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]