Неджмие Парагуша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Неджмие Парагуша
Nexhmije Pagarusha
югославска и косовска певица и актриса
Artistic Director of the high fashion show "Gogh" (cropped).jpg
Родена
Починала
Етнос Албанци
Музикална кариера
Стил опера, фолклорна музика, рок, поп музика, Фънк
Инструменти вокал
Глас алт
Активност от 1948 г.

Уебсайт

Неджмие Парагуша (на албански: Nexhmije Pagarusha) е югославска и косовска певица и актриса (косовска албанка). Често е наричана „Кралица на албанската музика“.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 7 май 1933 г. в малкото село Парагуша, близо до град Малишево, Кралство Югославия.[3] Завършва основно училище в Малишево, след това заминава за Белград, където в продължение на три години учи в музикално училище. Започва музикалната си кариера като певица през 1948 г. в радио „Прищина“.

По време на почти 40-годишната си музикална кариера изпълнява произведения от различни жанрове: от народна музика до класическа и оперна. В рецензии на музикални критици, които дават високи оценки на нейната работа, е наричана с различни псевдоними: „Косовски славей“, „Кралицата на албанската музика“, „Мадам Бътерфлай“ и др.

Популярна е не само в Косово, но и в други европейски страни и региони. Изнася концерти в Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, България, Израел и др. Участва в няколко турнета заедно с музикалния ансамбъл „Шота“. В Косово ѝ е присъдена почетната титла „Изпълнител на века“.

Една от най-популярните ѝ песни е „Бареша“.[4] Музиката в нея е написана от съпруга ѝ Реджо Мулики, автор на текста е Рифат Кукай. Освен това изпълнява много роли в различни спектакли и филми, за което получава множество награди за актьорската си дейност.

Прекратява музикалната си кариера през 1984 г. след голям концерт в Сараево. През 2000 г., 16 години след последният ѝ концерт, се завръща за кратко на сцената, изпълнявайки песента Për ty в албанско телевизионно шоу. Работи като старши музикален съветник в „Радио Косово“ и „Радио Блу скай“ в Прищина.

През ноември 2012 г. президентът на Албания Буяр Нишани я удостоява с ордена „Чест на нацията“.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]