Нейко Ненов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нейко Ненов
MG-Neyko-Nenov.jpg
Роден
Починал

Националност Флаг на България България
Образование Национален военен университет
Скопски университет
Военна академия „Георги Раковски“
Нейко Ненов в Общомедия

Генерал-майор Нейко Ненов Ненов е български офицер, генерал-майор.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Бригаден генерал Красимир Кънев, генерал-лейтенант Доналд Кемпбъл, генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Ричард Ланго

Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в ямболското село Трънково. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на Висше военно училище „Васил Левски“ – Велико Търново. 

Генерал-майор Нейко Ненов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като в продължение на две години (2012 г.-2014 г.) служи като командир на Сухопътните войски.

В продължение на 29 години военна служба, генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число в Румъния, Турция, Афганистан и Полша.

Генерал-майор Нейко Ненов започва своята военна кариера като командир[1] на взвод в мотострелкови полк през 1985 г., след което службата му като офицер от Българската армия продължава като командир на рота и началник щаб на батальон до 1992 г., когато постъпва като слушател във ВА „Г.С. Раковски“. След приключване на двугодишния курс на обучение, през 1994 г. генерал-майор Ненов е назначен на длъжност командир на мотострелкови батальон, а по-късно на длъжност командир на мотострелкови полк – длъжност, която изпълнява от 1998 г. до 2001 г.

През 2001 г. се обучава като редовен студент във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ, Карлайл, Пенсилвания. След като завършва програмата за международни студенти във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ, Карлайл, Пенсилвания през 2002 г., генерал Ненов е назначен на длъжност началник на щаба на механизирана бригада – длъжност, която изпълнява до 2004 г. 

Курсант във Военното училище.

В периода 2004 г.-2005 г. генерал Ненов служи като командир на лекопехотна бригада.

През 2005 г. е повишен във военно звание бригаден генерал и назначен на длъжност командир на бригада Югоизточна Европа в гр. Констанца, Румъния. По време на службата си като командир на бригада Югоизточна Европа, генерал-майор Ненов е назначен за командир на многонационална бригада – Кабул, под командването на ISAF – Афганистан с мандата на длъжността командир на бригада Югоизточна Европа – длъжност, която изпълнява в продължение на 6 месеца. 

След приключване на мандата му на командир на бригада Югоизточна Европа, генерал-майор Ненов заема последователно длъжностите помощник-началник на Щаба на Сухопътните войски по подготовката и началник на Щаба на Съвместното оперативно командване.[2]

В периода 2008 г.-2010 г. генерал-майор Ненов заема друга важна длъжност – началник на Щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч, Полша. 

След приключване на международната служба в Центъра на НАТО, генерал Ненов е назначен на длъжност първи заместник-началник на Сухопътните войски.

След последвалите трансформации във Въоръжените сили на Република България, през 2011 г. генерал-майор Ненов поема функциите на заместник-командир на Сухопътните войски, а през 2012 г. – командир на Сухопътните войски на БА.

В допълнение на образованието, придобито във висши военни учебни заведения, генерал-майор Ненов придобива и магистърска степен, специалност „Право“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново през 2007 г. През 2014 г. комисията по досиетата разкрива, че Нейко Ненов е бил агент на Държавна сигурност, управление III-IХ-III от 1986 г. под псевдонима Емил[3]. Умира на 28 януари 2015 г.

С указ № 16 от 8 16 февруари 2015 г. е освободен от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба, считано от 28 януари 2015 г.[4]

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

  • 1985 г. Лейтенант;
  • 1988 г. Старши лейтенант;
  • 1992 г. Капитан;
  • 1996 г. Майор;
  • 1999 г. Подполковник;
  • 2002 г. Полковник;
  • 2005 г. Бригаден генерал;
  • 2012 г. Генерал-майор.

Медали и отличия[редактиране | редактиране на кода]

На 7 януари 2016 г. генерал – майор Нейко Ненов (1961 – 2015) беше въведен в Залата на Славата на Колежа на Сухопътните войски в САЩ (USAWC). [5]

По време на церемония по въвеждане в залата на славата. Съпруга: Деспа. Син: Станимир.

Залата на Славата към Колежа на сухопътни войски е учредена през 1987 г. и е за слушателите от международната програма (International fellows program). До момента членовете в Залата на славата са 58, а ген. Ненов е 59-ти и първият български военен.

Това отличие (и чест) получават международните слушатели на колежа (към момента от 72 страни), които са покорили върховете в своята кариера. Процесът по номинация и избиране е сложен и взискателен.

За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната на Република България с наградни знаци „За вярна служба под знамената“ – III и II степен и с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“, от началника на отбраната – с хладно оръжие и др.

Освен ценен професионален опит, за своята отлична служба в Съвместни многонационални щабове, генерал-майор Нейко Ненов получава международно признание под формата на редица медали и отличия, сред които „Златен ешелон“, връчен от министъра на отбраната на Р Франция, „Златен медал на Въоръжените сили на Р Полша“, връчен от министъра на отбраната на Р Полша, както и от военните ръководители на държавите Румъния, Германия, Франция, Полша и Албания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]