Нейтън Файлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нейтън Файлър
Роден1980 г. (44 г.)
Професияписател, медик
Националност Англия,
 Великобритания
Активен период2005 -
Жанрдрама
СъпругаЕмили Паркър (2014 – )
Деца2
Уебсайтwww.nathanfiler.co.uk

Нейтън Файлър (на английски: Nathan Filer) е английски медик, пърформънс поет и писател на произведения в жанра драма и документалистика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Нейтън Файлър е роден през 1980 г. в Бристъл, Англия. Завършва гимназия „Уинтърборн“ в Южен Глостършир. През 2002 г. се обучава за медицинска сестра в психиатрията, придобивайки първокласна степен по сестрински грижи за психичното здраве от Университета на Западна Англия. След дипломирането си работи изследовател в академичното звено по психиатрия в Университета в Бристъл и като медицинска сестра за психично здраве в стационарите в Бристъл. Получава магистърска степен по творческо писане от университета „Бат Спа“.

Също така пише като поет за пърформънси, като редовно участва във фестивали и събития във Великобритания, включително Гластънбъри, Шамбала, Порт Елиът и литературния фестивал в Челтнъм. Поезията му се излъчва по телевизията и радиото. През 2005 г. комедийният късометражен филм „Oedipus“, в който участва като автор и актьор, печели наградата на BBC за най-добър нов режисьор и множество международни награди.

Първият му роман „Шокът от падането“ е издаден през 2013 г. Книгата представя историята на Матю, който се справя с мъката си от смъртта на брат си Саймън, страдащ от синдрома на Даун и загинал при фатален инцидент преди 10 години. Самообвинявайки се за случилото се Матю развива шизофрения, и за да се пребори болестта, с с помощта на лекарите решава да напише книга и да се освободи от миналото. Романът печели наградите Коста” и „Бети Траск“ за най-добър първи роман. Романът става бестселър в списъка на „Sunday Times“ и е преведен е на над 30 езика по света.

От 2014 г. работи като резидент писател и преподавател по творческо писане в университета „Бат Спа“.

През 2019 г. е издадена документалната му книга „The Heartland: Finding and Losing Schizophrenia“ получила висока оценка от критиката.

Удостоен с почетната степен магистър по творческо писане от Университета на Западна Англия, и почетната степен „доктор хонорис кауза“ по хуманитарни науки от университета в Абертей за приноса му за повишаване на осведомеността чрез литература и ангажимента му към психичното здраве.

Нейтън Файлър живее със семейството си в Бристъл.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Shock of the Fall (2013) – издаден и като „Where the Moon Isn't“, награда „Коста“ и „Бети Траск“
    Където луната я няма, изд.: ИК „Обсидиан“, София (2014), прев. Богдан Русев

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • The Heartland: Finding and Losing Schizophrenia (2019) – издаден и като „This Book Will Change Your Mind About Mental Health“

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2005 Oedipus – късометражен
  • 2007 Selected Shorts #5: Comedy Shorts
  • 2013 Bijwerkingen: Common Side Effects

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nathan Filer в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​