Нелегално градинарство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Незаконна градина из улиците на Лос Анджелис.

Нелегалното градинарство е градинарска дейност на места, където градинарите нямат законни права да упражняват – например изоставени и запуснати места или нечия частна собственост. Това обхваща голямо многообразие от различни хора с различна мотивация, от такива, които излизат от границата на собствените си парцели до хора с политическо влияние и позиции, които искат да провокират промяна и използват нелегалното градинарство като форма на протест или пряко действие. Чрез такава практика се цели преразглеждане на поземлените права и собствеността върху земята.

Обикновено земята – обект на нелегално градинарство е смятана за изоставена или запусната от законния си собственик. Тази земя се използва от нелегалните земеделци за отглеждане на различни растения, обикновено използвани за храна или с естетична цел, например цветя.

Някои от нелегалните градинари извършват работата си нощем и относително тайно, засаждат леха зеленчуци или цветя за да направят региона по-полезен и привлекателен. Други от тях напротив – предпочитат да работят през видимите часове, за да получат публичност, която да бъде приемана като форма на протест и обществена активност.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Международен ден на незаконното засяване на слънчоглед[редактиране | редактиране на кода]

Международният ден на незаконното засяване на слънчоглед се отбелязва всяка година на първи май, когато нелегалните градинари засяват слънчоглед в своите квартали, обикновено на обществени места, възприемани като пренебрегвани и запуснати, например улични кашпи, крайпътни ивици и др[1]. За първи път е проведен и възприет от нелегалните градинари през 2007 г. в Брюксел[2]. Тамошните нелегални градинари обявяват „Journée Internationale de la Guérilla Tournesol“ (Международен ден на незаконното засяване на слънчоглед), подкрепен от колегите им по света, особено от GuerrillaGardening.org и участниците се увеличават всяка година. Макар че тази дата за засяване на слънчоглед да е подходяща само за умерената зона на северното полукълбо, в останалите зони се използват семена, подходящи за съответния сезон.

Райската градина на Адам Пърпъл[редактиране | редактиране на кода]

Градската градина на Адам Пърпъл в Долен Ийст Сайд на Манхатън в 1984.

През седемдесетте Адам Пърпъл съсздава и поддържа кръгла градина във формата на монадата ин-ян в Долен Ийст Сайд на Манхатън в изоставен парцел. През 1986, когато градината е заличена с булдозер от градската управа на Ню Йорк градината завзема множество парцели и достига размер 15 000 крадратни фута (1,4 дка)[3][4][5]. Краткият филм „Адам Пърпъл и райската градина“ разказва историята[6].

Народен парк (Бъркли, Калифорния)[редактиране | редактиране на кода]

Народният парк в Бъркли

Народният парк (People's Park) в Бъркли, Калифорния, който сега де факто е обществен парк, формиран от общността чрез нелегално градинарство в края на шестдесетте години върху земя, притежавана от Университета на Калифорния. Университетът придобива земята чрез експроприация и сградите върху нея биват разрушени. Впоследствие обаче ръководството му не пренасочва фондове за нейното развитие и земята остава в запуснат разбит вид.

Накрая хората започнали да превръщат терена в парк. Това довело до битка включваща членове на общността, университета, университетската полиция, губернатора Роналд Рейгън и националната гвардия, в която се стигнало до кървави репресии с един убит и стотици сериозно ранени. Части от парка биват разрушени и възстановени с времето и в крайна сметка той се установява като постоянна част от града.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. International Sunflower Guerrilla Gardening Day // Guerrillagardening.org. Архивиран от оригинала на 2008-03-23. Посетен на 2011-01-31. Шаблон:Unreliable source?
  2. Brussels Farmer: avril 2007 // Brussels-farmer.blogspot.com, 2004-02-23. Посетен на 2011-01-31. Шаблон:Unreliable source?
  3. A/N Blog. Video> Exhibition Recalls NY′s Lost Garden of Eden // Blog.archpaper.com, 2011-02-15. Архивиран от оригинала на 2013-05-29. Посетен на 2013-06-12.
  4. Karin Westdyk. The Garden of Eden: An Environmental „Radical Transformation“ // Zentences.com. Архивиран от оригинала на 2013-06-23. Посетен на 2013-06-12.
  5. McKinley, Jesse. Adam Purple's Last Stand // The New York Times. 22 February 1998.
  6. Adam Purple, Eccentric Environmentalist and Gardener in New York, Dies at 84 // New York Times. Посетен на 1 October 2015.