Нелсън Рокфелер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нелсън Рокфелер
41-ви вицепрезидент на САЩ
Мандат
19 декември 1974 – 20 януари 1977
Предшестван от Джералд Форд
Последван от Уолтър Мондейл

Роден
Починал
26 януари 1979 г. (на 70 г.)
Съпруга Женен 2 пъти
Партия Републиканска партия
Религия Протестантство
Университет Колеж „Дартмут“
Подпис Nelson A Rockefeller Signature.svg
Нелсън Рокфелер в Общомедия

Нелсън Олдрич Рокфелер (на английски: Nelson Rockefeller) е американски политик и бизнесмен служил като 41-ви Вицепрезидент на САЩ.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нелсън Рокфелер е роден на 8 юли 1908 година в Бар Харбър, щата Мейн, като третото от шестте деца на финансиста Джон Рокфелер-младши от влиятелната фамилия Рокфелер. През 1930 година завършва икономика в Колежа „Дартмут“, след което работи в различни предприятия на семейството, сред които „Чейс Нешънъл Банк“ и „Рокфелер Сентър“. Събира значителна колекция от произведения на изкуството и популяризира обществения достъп до изкуството, работи като попечител, касиер и президент на Музея на модерното изкуство и основава Музея на примитивно изкуство през 1954 г. В областта на благотворителността основава Фонда „Братя Рокфелер“ през 1940 г., заедно с четиримата си братя, и създава Американската международна асоциация за икономическо и социално развитие през 1946 г.

Рокфелер се включва в политическия живот през 1940 година, когато президентът Франклин Делано Рузвелт го назначава на новосъздадения пост координатор по междуамериканските въпроси, чиято цел е да се противопостави на нарастващото влияние на националсоциализма в Латинска Америка. Като губернатор на Ню Йорк от 1959 до 1973 г. постиженията му включват разширяването на Държавния университет в Ню Йорк, усилията за опазване на околната среда. Той успешно променя политическата платформа на Републиканската партия точно преди Републиканската конвенция от 1960 г. в т.нар. Договор от Пето авеню. По това време либералите в Републиканската партия се наричат ​​„Рокфелерови републиканци“.

След неуспешно търсене на републиканската президентска номинация през 1960, 1964 и 1968 г. той е 41-ви вицепрезидент на Съединените щати при президента Джералд Форд от 1974 до 1977 г. Форд е първият вицепрезидент, назначен съгласно разпоредбите на 25-ата поправка и издигнал се в президентството след оставката на Ричард Никсън през 1974 г. срещу скандала Уотъргейт. Рокфелер се оттегля от политиката през 1977 г. и следователно решава да не се кандидатира за втори мандат. Форд по-късно избира тогавашния сенатор Боб Доул от Канзас за новия си вицепрезидент, но в крайна сметка губи изборите от демократа Джими Картър и неговия вицепрезидент, Уолтър Мондале. Към 2018 г. Рокфелер остава последният вицепрезидент, който отказва да бъде преизбран.

Нелсън Рокфелер умира на 26 януари 1979 година в Ню Йорк.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]