Неутрон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Неутрон
Елементарна частица
Quark structure neutron.svg
Кваркова структура на неутрона
Класификация
Клас и подклас Фермион, Адрон, Барион, Нуклеон
Обозначение n
Античастица Антинеутрон
Открита от Джеймс Чадуик (1932)
Характеристики
Маса 1.674 927 29(28) × 10−27kg
939.565 560(81) MeV/c2
1.008665 amu
Заряд 0 C
Спин ½
Странност 0
Очарование 0
Време на живот 885.7 секунди в свободно състояние, схема на разпад:
Взаимодействие гравитационно, електромагнитно, слабо, силно

Неутро̀н във физиката е елементарна частица с нулев електрически заряд и маса в покой 940 MeV (малко над тази на протона). Спинът ѝ е ½.

Ядрото на повечето атоми (освен най–често срещания изотоп на водорода, който притежава само един протон), се състои от протони и неутрони. Когато са извън самото ядро, неутроните са нестабилни и имат период на полуразпад от около 15 минути в покой (при движение с релативистични скорости това време се увеличава), като се разпадат отделяйки електрон и антинеутрино, за да се превърнат в протон. Същият вид разпад се наблюдава и в някои ядра. Частиците в атомното ядро (протоните и неутроните) се превръщат една в друга чрез отделянето или приемането на пион. Неутронът се класифицира като барион и се състои от два долни и един горен кварк.

Реакции[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като неутрона няма електрически заряд, той не йонизира веществата през които преминава и не губи енергия в електрически и магнитни полета.

При ядрените реакции за да взаимодействат заредени частици (ядра на атоми), те могат да се доближат само при много високи температури (скорости), тъй като трябва да преодолеят кулоновата сила на отблъскване.

Неутрона достига ядрата свободно и поради това реакциите от тип неутрон+ядро протичат при произволна температура и имат важно практическо значение.

При сблъсък с ядро неутрона може да бъде отразен еластично, да се слее с ядрото или в резултат на сблъсъка да се получат няколко нови ядра или частици.

Практически реакции[редактиране | редактиране на кода]

Най-използваната реакция с неутрони е верижната реакция на делене на ядрено гориво. В ядрените реактори и атомните бомби тя е основният източник за получаване на енергия.

Друга важна реакция е сливането на неутрон с ядро. Така се получават изотопи на химическите елементи, някои от които – радиоактивни, поради неустойчивостта си се разпадат.