Нефрит (скъпоценен камък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нефрит

Нефрит е минерал, хидратен силикат на калция, магнезия и желязото, агрегат на тремолита и актинолита от групата на моноклинните амфиболи. Химичната му формула е Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2[1]. Има моноклинна кристална структура, влакнест агрегат на сраснали фини кристали.

Нефритът е два пъти по-здрав от стоманата, което се дължи на финото преплитане на дребните влакнести кристали. Руският академик Ферсман дава пример как при удар върху скален къс сибирски нефрит, поставен между наковалня и голям парен чук, се натрошава металната наковалня, а нефритът остава невредим. Твърдостта му е 6,5-7 по скалата на Моос, което го прави идеален за гравиране.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името „нефрит“ е съкратено от латинското наименование lapis nephriticus, което е вариант на испанския термин "piedra de ijada" - "камък на пояса".

История[редактиране | редактиране на кода]

Нефритен амулет от музея в Кърджали

Нефритени инструменти и амулети се срещат още от неолита. Любопитно откритие от раннонеолитното селище в местността Валога край врачанското село Оходен, България е нефритен амулет, датиран 6000 години пр.н.е.

За първи път нефритът се споменава от испанския лекар и ботаник Николас Батиста Монардес през 1565 година в първия том на "Медицинска история на нещата, които се внасят от нашите владения в Западните Индии".

Цвят[редактиране | редактиране на кода]

Нефритът е непрозрачен минерал, основно в сиво-зелени нюанси с жълтеникав оттенък. Срещат се и бял, сив, черен, кафяв, жълт и бежов.

Находища[редактиране | редактиране на кода]

По-известни находища на минерала има в Китай, Канада, Русия, Австралия, Нова Зеландия, Тайван и САЩ.

Митове и легенди[редактиране | редактиране на кода]

Нефритът е смятан за лековит камък в редица страни и особено в Китай. Приписват му се лечебни свойства за бъбреците.

В народните вярвания, под въздействието на конфуцианството и даоизма, нефритът се налага като изразител на любовта и талисман.

Като талисман, под влиянието на будизма, се изрязват фигурки на божества. Едно от традиционните вярвания в будизма е, че тронът на Буда в небето е изработен от нефрит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]