Нижниновгородски Кремъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нижни Новгородски Кремъл)
Нижниновгородски Кремъл
на руски: Нижегородский кремль
Карта
Местоположение в Нижни Новгород
Информация
Страна Русия
Терит. единицаНижни Новгород
Местоположение56°19′41.98″ с. ш. 44°00′09″ и. д. / 56.32833° с. ш. 44.0025° и. д.
АрхитектПиетро Франческо
Нижниновгородски Кремъл в Общомедия

Нижниновгородският Кремъл (на руски: Нижегородский кремль), е бивша цитадела в Нижни Новгород в Русия. Намира се на устието на река Ока към Волга. Укреплението е създадено през 16 и 17 век и е запазено в голямата си част, заедно с всички кули. Нижниновгородският Кремъл се намира непосредствено на устието на Ока на една височина недалеч от стария град на Нижни Новгород. Към 2020 година е официална резиденция на губернатора на Нижни Новгород.

История[редактиране | редактиране на кода]

План на Нижниновгородския кремъл през XVII век

През 1221 г. великият княз на Владимир Юрий II основава Нижни Новгород, при което за защита на града са използвани дървени укрепления с пръст. Първите опити да се заменят дървените укрепления се отнасят към 1374 г., когато княз Дмитрий III полага основите на белокаменен кремъл.

Поглед към базара и Ивановската кула. Василий Верещагин. 1872 год

По времето на Иван III Нижни Новгород играе ролята на пограничен град, има постоянна войска, както е и сборен пункт при случай на военни действия между Москва и Казан. Началото на строителството започва спрез 1500 г. с кула „Кладовая“ и продължава с някои прекъсвания до около 1516 г. През 1697 г. цитаделата загубва военното си значение. Стената е дълга 2 км. и има 13 кули: 5 правоъгълни, които са за преминаване с врати и 8 кръгли и затворени (глухи). През януари 1714 г. Петър I създава Нижниновгородска губерния. По това време Кремъл става административен център на губернията и град Нижни Новгород.

Дълго време крепостта не е поддържана. През 1894 г. започва реконструкция на Дмитриевската кула, ръководител на която е арх. Николай Султанов. Той преобразува кулата в художествено-исторически музей. Музеят е открит през 1896 г. При това кулата е силно променена, като се отличава от цялостния облик на цитаделата. На кулата е поставен герба на Руската империя: двуглав орел.

За да се влезе на територията на Кремъл през 1896 г. е построен фуникулер (на руски: Нижегородские фуникулёры) с воден баласт. При него се използва принципа на силата на тежестта, като има резервоари, пълнени горе и изпразвани в долната точка на движение. През 1926 г. той е закрит поради построена трамвайна линия. [1].

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

изглед към Кремъл.
изглед към Кремъл.

Източници[редактиране | редактиране на кода]