Низам ал-Мулк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Низам ал-Мулк
персийски държавник

Роден
Починал
Погребан Исфахан, Иран

Религия Сунизъм
Низам ал-Мулк в Общомедия

Абу Али ал-Хасан ал-Туси (на персийски: نظام‌الملک), наричан Низам ал-Мулк („Редът в държавата“), е ирански (персийски[1][2][3][4][5]) държавник. В продължение на почти 30 години той е везир на селджукските султани Алп Арслан и Малик Шах I.

Низам ал-Мулк е роден в Тус и първоначално е на служба при Газневидите, като през 1059 вече е управител на областта Хорасан. През 1063 става везир на селджукския султан Алп Арслан и остава на този пост до края на живота си през 1092. През този период той има решаващо влияние върху вътрешната политика на империята и играе важна роля в изграждането на селджукската администрация. Низам ал-Мулк е известен и със своя обширен трактат Сиясатнама („Книга за управлението“).

Освен с политическата си дейност, Низам ал-Мулк е известен и със създаването на множество висши училища, които носят неговото име (мадраса низамия), най-големите сред които са в Багдад и Нишапур. В много отношения тези училища се превръщат в модел за университетите, появили се малко по-късно в Европа. Мадраса низамия се превръщат в центрове на ашаризма, сунитска школа, поддържана от Низам ал-Мулк, който я използва като идеологическа алтернатива на исмаилизма на Фатимидите в Египет.

Низам ал-Мулк е убит от през 1092 г. край Нахаванд от член на сектата на асасините.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.britannica.com
  2. Gustave E. Von Grunebaum, Katherine Watson, Classical Islam: A History, 600 A.D. to 1258 A.D., Translated by Katherine Watson Published by Aldine Transaction, 2005. page 155
  3. Holt, P. M.; Ann K. S. Lambton, Bernard Lewis (1977). The Cambridge History of Islam Volume 1. Cambridge University Press.
  4. www.encyclopedia.com
  5. www.isfahan.org.uk

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Nizam al-Mulk“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.