Никарагуански канал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никарагуанският и съществуващия Панамски канал на картата на Централна Америка и Карибския регион.

Никарагуанският канал е проект за изграждане на канал между Карибско море и Тихия океан, на територията на Никарагуа, откъдето идва и името му.

Планираното трасе ще преминава по река Сан Хуан и езерото Никарагуа.

Съвременна алтернатива[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. никарагуанското правителство дава концесията по изграждането му на хонконгска компания, която ще бъде финансово обезпечена в начинанието от инвестиционния фонд, базиран в Хонконг „HK Nicaragua Canal Development Investment Co., Limited“. Концесията е за 50 плюс още 50 години експлоатация, т.е. за век от построяването му — с търговския риск и за сметка на хонконгската компания.

Проектна характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Никарагуанският канал ще бъде дълъг 286 km, докато Панамският канал е 82 km, а за сравнение – Суецкият канал е дълъг 172 km. Предвиденото време за прокопаването на канала е малко повече от 11 години, през което време в Никарагуа ще се създадат поне 40 хиляди работни места. Самото воднотранспортно съоръжение ще е много по-добра алтернатива на съществуващото в Панама, понеже този канал ще е и по-широк и по-дълбок, което ще позволява приема на кораби (най-вече танкери) с товароносимост до 270 хил. тона. През Панамския канал, дори и след разширението му, ще могат да преминават плавателни съдове с двойно по-малък тонаж.

Предвижда се Никарагуанският канал да поеме до 4,5 % от международния товарен корабен трафик и най-вече — южноамериканският нефт на атлантическите латиноамерикански страни Венецуела, Бразилия и Уругвай, съкращавайки пътя и транспортните разходи за превоз на суровината до най-големите ѝ потребители в Азиатско-Тихоокеанския регион, и в частност до Китай.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Никарагуанский канал“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.