Ники Вендола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ники Вендола
италиански политик

Роден
26 август 1958 г. (60 г.)

Уебсайт www.nichivendola.it
Ники Вендола в Общомедия

Ники Вендола (на италиански: Nichi Vendola) е италиански политик от партията Левица екология свобода.

Той е роден на 26 август 1958 г. в Терлици, Пулия. От 14-годишен членува в младежката организация на Италианската комунистическа партия. След като завършва литература, работи като журналист в партийния вестник Унита и става активист на движението за права на хомосексуалните. Недоволен от декомунизацията на партията през 1991 година, той става член на Партията на комунистическото преосноваване и година по-късно е избран за депутат, какъвто остава в продължение на 13 години.

През 2005 година Вендола печели вътрешните избори на левицата, а след това изненадващо е избран за президент на традиционно консервативната провинция Пулия. През 2008 година се кандидатира за лидер на Партията на комунистическото преосноваване, а след неуспеха си основава Движение за левицата. В края на 2009 година тази партия, заедно с други крайнолеви организации, се обединява в Левица екология свобода.

След убедителното си преизбиране за президент на Пулия през 2010 година Вендола обявява намерението си да се кандидатира в евентуални вътрешни избори на левицата за кандидат за министър-председател на Италия.