Ники Вендола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ники Вендола
Nichi Vendola
италиански политик

Роден
26 август 1958 г. (63 г.)

Религия Католическа църква

Уебсайт www.nichivendola.it
Ники Вендола в Общомедия

Ники Вендола (на италиански: Nichi Vendola) е италиански политик от партията Левица екология свобода.[1]

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден на 26 август 1958 г. в Терлици, Пулия. От 14-годишен членува в младежката организация на Италианската комунистическа партия.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

След като завършва литература, работи като журналист в партийния вестник Унита и става активист на движението за права на хомосексуалните. През 1980 г. Вендола е сред основателите на фондация „Арчигей“, бореща се за равни права, защита от дискриминация и търсене на лечение за СПИН.[2]

Недоволен от декомунизацията на партията през 1991 г., той става член на Партията на комунистическото преосноваване и година по-късно е избран за депутат, какъвто остава в продължение на 13 години.

От 2005 до 2015 г. Вендола е президент на Пулия. През 2005 г. печели вътрешните избори на левицата, а след това изненадващо е избран за президент на традиционно консервативната провинция Пулия. През 2008 г. се кандидатира за лидер на Партията на комунистическото преосноваване, а след неуспеха си основава Движение за левицата. В края на 2009 г. тази партия, заедно с други крайнолеви организации, се обединява в Левица екология свобода.

След убедителното си преизбиране за президент на Пулия през 2010 г. Вендола обявява намерението си да се кандидатира в евентуални вътрешни избори на левицата за кандидат за министър-председател на Италия.

През февруари 2013 г. е избран за народен представител от Пулия в камарата на депутатите. Месец и половина по-късно обаче той си подава оставката.[1]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

От 2004 г. Вендола е обвързан с Едуард Теста. През 2016 г. им се ражда син чрез сурогатно майчинство.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]