Николаево (област Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Николаево.

Николаево
Общи данни
Население 925 души[1] (15 юни 2020 г.)
11,6 души/km²
Землище 54,973 km²
Надм. височина 265 m
Пощ. код 5874
Тел. код 06520
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 51620
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   кмет
Плевен
Георг Спартански
(независим)
Кметство
   кмет
Николаево
Ваня Орозова
(БСП)

Никола̀ево е село в Северна България. То се намира в община Плевен, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

През селото минава река Чернялка. По поречието ѝ гнездят редки птици, които са посочени в Червената книга за природата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Пърдилово. Това е посочено в речника на братя Данчови. „Пърдило“ се нарича кошарата, в която се отглеждат овце.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на селото се отбелязва на 24 май. Това е традиция от далечното минало. На Никулден традиционно се прави водосвет в църквата Св. Николай Чудотворец.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

-Поетът Тоно Лазаров Тонов на 7 февруари 1927 година. Завършил гимназия в град Ловеч. Следва Сoфийски университет, специално с българска филология. По късно става редактор в радио София кaто заместник главен редактор на детско младежкия отдел той създава различни рубрики с постоянни герои. Написал е много приказки и стихотворения за децата за младежта поеми. От 1962 е отговорен редактор на младежкия отдел в българска телевизия, където остава до края на живота си. Умира от рак 1970 година.

Спомнете си за него с много обич на 18 април. От неговата племенница Севдалина.

- Неда Антонова е родена в с. Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист; редактор в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“; писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател на сп. „Отечество“. Член на СБП от 1983 г. Автор на стихосбирката „Повторими неща“; на тетралогия исторически романи „Памет“: „Войната свърши в четвъртък“, „Не умирай вместо мен“, „Ангела“, „Приют за щастливи“; на трилогия за юноши: „Обичам те, вълк“, „Вълк на покрива“, „Разбивачи на касички“, както и на други романи: „Три кита в аквариума“, „Лобният път на сърцето“, „Надали“, „Полугол и полугола“, на трилогията „Вино“: „Вино и молитви“, „Вино и оръжия“, „Вино и чудеса“; на повестта „Ирма, жената на бог Марс“; на пиесите „И слезе Господ на земята“, поставена в Театъра на армията, „Гълъб за сърдечни послания“ и „Звезда от последна величина“ – в телевизионния театър, „Асен, убиецът на Иванко“ (2011). Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки, полски език. Има награди от Националния фонд „Развитие“ и Националния център на книгата. Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата „Златния меч“ за най-добър разказ на списание „Български воин“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]