Николай Бошнаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николай Бошнаков
български военен летец

Роден
Починал
неизвестно място при нелегално преминаване на границата

Националност Флаг на България България
Образование Национален военен университет
Професия пилот
Николай Бошнаков в Общомедия

Николай Стоянов Бошнаков е български офицер (полковник), летец, участник във Втората световна война (1941 – 1945).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николай Бошнаков е роден на 3 април 1911 г. в Плевен. През 1933 г. завършва Военно училище, на 6 септември е произведен в чин подпоручик и назначен на служба в 4 пехотен плевенски полк. Кандидатства и завършва Аеропланното училище в Казанлък за подготовка на авиатори и се дипломира като навигатор и летец. През 1937 г. е преведен във Въздушни войски, като от същата години служи в 1-ви армейски смесен орляк, а от 1938 г. в 3-ти армейски орляк. През 1940 г. е назначен на служба в 3 армейски въздушен полк, а от 1942 г. е в Изтребителния полк.

По-късно, изявил се като добър военен летец-изтребител е назначен през 1941 г. за командир на 2/6 изтребителен орляк. Орлякът лети с чехословашки изтребители Авиа Б 534 „Доган“ и се превъоръжава с по-модерния Девоатин 520. През 1943 г. орляк 2/6 се премества на летище „Враждебна“, където директно трябва да осъществява отбраната на София. Капитан Бошнаков като командир и военен пилот изтребител участва в 7 въздушни сражения. Регистрирани са негови 4 въздушни победи. В сражение е свален самолета му и тежко ранен се спасява с парашут. След 9 септември 1944 г. продължава военната си служба като през 1945 г. е назначен в щаба на Въздушни войски. От 1946 г. е началник на секция „Личен състав“ в щаба на Въздушни войски.

Несправедливи обвинения[редактиране | редактиране на кода]

На 25 май 1946 г. двама доскорошни негови подчинени поручиците Владимир Александров и Найден Стоянов избягват с два самолета Як-9 на Въздушни войски в Италия. Майор Бошнаков е обвинен в съучастие за бягството и е арестуван. Уволнен е от служба през 1946 г. В РО-2 и в гарнизонния затвор прекарва 11 месеца. Подлаган е на мъчения и на симулиран „разстрел“, за да признае съучастието и вината си. На съдебния процес се доказва че е невинен и напълно е оправдан и освободен на 03.05.1947 г. от съда. Въпреки това е освободен от армията.

Към този трагичен епизод в житейския му път се намесва и една журналистическа грешка, която без да бъде проверена и опровергана се тиражира и украсява в пресата. Във вестник „Отечествен фронт“ от 04.07.1948 г. се съобщава за отвличането на пътническия самолет на Дирекция Въздушни съобщения, летящ по линията София-Бургас на 30.06.1948 г. и за застрелването на пилотите му от летеца полк. Михалакиев. В списъка на похитителите вместо Николай Кирилов Бушанов – търговец, в пресата се публикува Никола Карлов Бошнаков, някой добавя „уволнен офицер от ВВС“ и в онези години на репресии, никой не е в състояние да забележи явното различие в имената и да промени очевидната грешка. Той е обявен за „народен враг“ за убиец и пират. Психически натоварен и страхувайки се за живота си след преживяното 11 месеца в РО-2, изселването му в Плевен и последващото вестникарско обвинение, майор Бошнаков взема решение да напусне България. През нощта на 15 срещу 16 август 1948 г. при опит да премине нелегално границата е ранен тежко в стомаха и умира от кръвозагуба. Гробното му място е неизвестно.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен е и от брака си има две дъщери – Юлия и Мариана. Съпругата му Катя дълги години е водила безрезултатна борба за изчистване на името на доблестния офицер от авиацията. Нейната съдба и тази на дъщерите ѝ е белязана с обвинението отправено към Н. Бошнаков – семейство на народен враг, убиец, въздушен пират.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Въздушният ас Николай Стоянов Бошнаков от Въздушните на Негово Величество войски е кавалер на ордените „За храброст“ и „Свети Александър“. Значително по-късно посмъртно е повишен в чин полковник.

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]