Николай Бояджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Бояджиев
български художник
Роден
1904 г.
Починал

Националност България
Учил вНационална художествена академия
Кариера в изкуството
АкадемияХудожествена академия в София
Учителипроф. Борис Митов
Направлениеживопис
ПовлиялСветлин Русев, Христо Явашев, Дора Бонева, Иван Кънев, Никола Гюзелев, Александър Станев, Атанас Яранов, Георги Божилов, Димо Заимов, Дончо Вълчев, Валентин Старчев, Генчо Денчев, Петър Чуклев, Галин Малакчиев, Иван Колев
Семейство
СъпругаЕлза фон Страка
ДецаВили Бояджиев

Подпис

Николай Бояджиев е български художник. Твори в областта на портрета, голото тяло и пейзажа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николай Бояджиев е роден през 1904 г. в Свищов в заможно семейство. Едва дванадесетгодишен остава без родители, за неговото отглеждане се заемат близки роднини. Завършва живопис в Художествената академия в София в курса на проф. Борис Митов през 1930 г., като е един от първите приети по тази специалност, без нито един ден подготовка. Негов графичен учебен етюд е публикуван в Юбилейния годишник на Академията (1896–1926 г.). Дипломната работа на художника, озаглавена „Голгота“, се пази в музея на Художествената академия. Тя е красноречив пример за зрелостта на неговия талант при това в толкова ранна възраст, едва завършил художественото си обучение.

След завършването си работи дълги години като преподавател по рисуване в Шуменската гимназия. В началото на века Шумен е град с интензивно икономически и културно развитие. Тази атмосфера се оказва благоприятна среда за пълноценното му развитие като художник.

През 1951 г. Николай Бояджиев става старши асистент в катедра „Рисуване“ към Изящния факултет на Художествената академия.

През 1958 г. художникът е изключен от СБХ поради отказа си да работи по „задължителните“ теми с политически характер.

През 1961 г. е издигнат от позицията старши асистент до преподавател. В следващите години Николай Бояджиев не е допускан до участие в Общите художествени изложби, отново заради отказа си да работи по „задължителни“ теми с политически характер.

Николай Бояджиев умира на 12 октомври 1963 г.

От 21 януари 2011 до 20 февруари 2011 г. в СГХГ е представена първата изложба на негови творби след смъртта му.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Николай Бояджиев има двама сина, единият от които (Вили Бояджиев) следва стъпките на баща си и става художник.

Творбите му[редактиране | редактиране на кода]

Голяма част от неговите картини се намира в неговите роднини (внуци, правнуци), по-малката част е дарена в СГХГ или продадена на частни колекционери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]