Николай Гринко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Гринко
Микола Григорович Гринько
съветски и украински актьор
Роден
Починал
10 април 1989 г. (68 г.)
ПогребанКиев, Украйна
ПартияКПСС (1943 г.)
Актьорска кариера
Активност1946 – 1988
Семейство

Уебсайт

Николай Григориевич Гринко (на украински: Микола Григорович Гринько; на руски: Никола́ѝ Григо́рьевич Гринько́) е украински (съветски) театрален и киноактьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родителите на Николай Гринко са актьори в „Украинския работническо-селския передвижнически театър“. Самият той се готви за актьорска кариера, но настъпването на Втората световна война осуетява плановете му. На фронта Гринко служи като стрелец-радист в авиополк.

След края на войната (1946 г.), започва работа, първо като помощник-режисьор, а след това, като театрален актьор. Играе в театрите из Запорожието и Ужгород. От 1955 г. е актьор и художествен ръководител на Киевския естраден оркестър „Днепро“.

За пръв път в киното Николай Гринко участва с малка роля в „Тарас Шевченко“ (1951) на режисьора Игор Савченко. В продължение на десет години не се снима в други филми. Първата му значима изява като киноактьор е в „Мир за новороденото“ (1961) на Александър Алов, който печели „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция. Гринко изпълнява ролята на американски войник от „Съюзниците“. Любопитна подробност е, че американските кинокритици на фестивала остават с убеждението, че персонажът му е техен сънародник.

От 1963 г. Гринко работи към киностудията „Довженко“, но там не му поверяват значими роли. Филмовата му кариера е свързана най-вече с „Мосфилм“. За тази кинокомпания той изиграва над сто роли: учени, селяни, партизани, офицери, войници, монаси. Заради умението му да се превъплъщава в най-различни персонажи е канен за участие в продукции в България, Чехословакия, Германия, Норвегия. Поради спецификата на гласа му, често Гринко е озвучаван от други актьори.

През 1973 г. актьорът получава почетното звание „Народен артист на Украинската ССР“.

В историята на киноизкуството, Николай Гринко ще остане преди всичко с ролите си във филмите на Андрей Тарковски, на когото е любим актьор. Той участва във всички пълнометражни ленти на големия режисьор, снимани в Русия: „Иваново детство“, „Андрей Рубльов“, „Соларис“, „Огледало“ и „Сталкер“.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]