Николай Игнатиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николай Игнатиев
руски дипломат
Николай Игнатиев 
Роден: 17 януари 1832 г.
Починал: 20 юни 1908 г. (76 г.)

Граф Николай Павлович Игнатиев (на руски: Николай Павлович Игнатьев) е руски държавник, офицер – генерал от пехотата, и дипломат, играл важна роля в определянето на руската политика в Азия и на Балканите при управлението на император Александър II. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 януари 1832 г. в Санкт Петербург (Русия) в семейството на потомствен дворянин, близък на императорския двор. Ориентира се към военно поприще. Завършва Пажеския корпус и постъпва в Лейбгвардейския хусарски полк. Завършва Академията на Генералния щаб на Руската армия (1851). Служи в Балтийския корпус.

Дипломат[редактиране | редактиране на кода]

Участници в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи

.

Пренасочен е към дипломатическа служба през 1856 г. Кариерата му започва в Лондон като военен аташе. На Парижкия конгрес на Великите сили след Кримската война участва активно в преговорите за корекция на руската граница по река Дунав. През 1858 г. е изпратен с малък ескорт на опасна мисия в Хива и Бухара, Узбекистан.

Следващото му дипломатическо пътуване е в Далечния изток като посланик в двора на китайския император в Пекин. Активно се възползва от страховете на китайското правителство от успехите на Англо-френската експедиция от 1860 г. и изгарянето на Летния дворец. Подписва от името на Русия Пекинската конвенция. С нея Русия получава не само левия бряг на река Амур – първоначалната цел на неговата мисия, но също и земите между река Усури и Тихия океан. Там по-късно е построено пристанището Владивосток. Директор е на Азиатския департамент във Външното министерство (1861 – 1864).

Руско-турска война (1877 – 1878)[редактиране | редактиране на кода]

Посланик на Русия в Цариград (1864 – 1877). Там негова основна задача е да освободи от османска власт и да привлече под руско влияние християнските народи, най-вече българите. Неуморната дейност на граф Игнатиев в насока освобождение на България от османска власт, включително полуофициална и тайна, завършва с Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Получава титлата граф през 1877 г. и е повишен в звание генерал-адютант. Генерал от пехотата от 1878 г. Активно участва в сключването на Санстефанския договор между Русия и Османската империя на 19 февруари (3 март) 1878, неизпълним заради сключеното преди това секретно Райхщадско споразумение между Русия и Австро-Унгария. Малко по-късно руското външно министерство го обвинява, че е превишил правомощията си при сключването на Санстефанския договор, и е отстранен от активна служба. След продължителен отпуск в провинцията и очакване на ново дипломатическо назначение му е възложена организацията на Нижегородския панаир.

Министър (1881 – 1882)[редактиране | редактиране на кода]

Майкъл Игнатиев, канадски историк, публицист и политик, правнук на Н. П. Игнатиев

След идването на власт на император Александър III (1881) е назначен за кратко (25 март – 4 май) за министър на държавното имущество, след което е пренасочен за министър на вътрешните работи с очакването, че ще провежда консервативна и националистическа политика. След период на антиеврейски вълнения, подбудени според някои от него, издава Майските закони (1882). На 30 май 1882 г. граф Игнатиев е уволнен и след отпуск се оттегля от поста си, като до края на живота си не заема официални длъжности.

Памет, наследници[редактиране | редактиране на кода]

В България в негова чест са наименувани град Игнатиево в област Варна и село Граф Игнатиево в област Пловдив, улиците „Граф Н. Игнатиев“ в София, „Граф Игнатиев“ в Хасково и „Граф Н. Игнатиев“ в Панагюрище,¨Граф Игнатиев¨ в Поморие и " Граф Игнатиев" в Шумен, „Граф Игнатиев“,училище в гр. София.

Неговият по-малък син Николай Николаевич Игнатиев (1872 – 1962) се заселва в България след Октомврийската революция и живее в София до смъртта си.

Правнук на Н. П. Игнатиев е Майкъл Игнатиев, лидер на Либералната партия на Канада до май 2011 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война, Енциклопедичен справочник, ДИ „П. Берон“, София, 1986, с. 96

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]