Николай К. Витанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай К. Витанов
български математик и физик
Роден
Николай Колев Витанов
2 декември 1965 г. (58 г.)

Националност България
Учил вСофийски университет
Научна дейност
Работил вБългарска академия на науките

Николай Колев Витанов е български математик и физик, учен от Българската академия на науките. Има научно звание професор и научни степени доктор на математическите науки (ВАК), доктор на естествените науки (Байройтски университет, Германия), доктор по физика (ВАК)[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Витанов е роден във Велико Търново на 2 декември 1965 г.[2]

Завършва математическата гимназия в родния си град със златен медал (1983) и специалност „Физика на твърдото тяло“ във Физическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“ (1990).

Специализира 4 години механика на флуидите при проф. Фридрих Бусе в университета на Байройт, Бавария, Германия. След това специализира анализ на времеви редове при проф. Холгел Канц в института „Макс Планк“ по физика на сложните системи в Дрезден, Германия.[3]

Със стипендия на фондацията „Александър фон Хумболт" специализира в института „Макс Планк“ по сложни системи в Дрезден, Германия моделиране на динамиката на сложни системи и приложение на анализа на времеви редове за анализ на сложни системи с акцент върху системи от областта на популационната динамика и социални системи. По време на тази специализация Витанов получава Европейска изследователска стипендия на фондацията „Александър фон Хумболт“ и с нея специализира анализ на времеви редове при проф. Ален Арнеодо в Екол Нормал Супериор в Лион, Франция. През 2006 г. специализира анализ ва времеви редове и приложенията му за анализ на икономически и социални системи в Токийския университет за селскостопански технологии в Токио, Япония.

Проф. Николай Витанов работи в Института по механика на БАН. Става кандидат на физическите науки (доктор по физика) на ВАК с дисертация на тема „Нелинейни вълни в двумерен Джозефсънов контакт“ (1994),[4], доктор на естествените науки в Университета на Байройт, Бавария, Германия (1998), доктор на математическите науки на ВАК с дисертация на тема „Горни граници на топлопреноса и дисипацията на енергия при турбулентно и нетурбулентно движение на флуиди“ (2007).[4] Професор е в БАН от 2010 г. (ВАК)[4]

Научните интереси на Николай К. Витанов са многостранни. Те могатда бъдат групирани в следните области:

  • Нелинейна динамика
  • Получаване на точни решения на нелинейни диференциални уравнения
  • Получаване на точни решения на нелинейни диференциални уравнения
  • Механика на флуидите
  • Нелинеен анализ на времеви редове
  • Нелинеен анализ на времеви редове
  • Математическа социална динамика
  • Анализ на научмни системи и оценка на научна производителност
  • Анализ на научмни системи и оценка на научна производителност
  • Математическа икономика

Витанов има значителна практическа дейност в полза на обществото. Ръководител е на екип, който извършва анализи и прогнози за Националния оперативен щаб за борба с корона вируса при правителството с министър-председател Бойко Борисов. При правителството с министър-председател Кирил Петков Витанов консултира Министерството на здравеопазването и ежедневно прави анализи и прогнози за хода на пандемията. Той има голям брой публикации и постижения в областта на опростен метод за решаване на нелинейни частни диференциални уравнения, математически модел на идеологическата борба, метод за предсказване на силни пориви на вятъра и аналитични резултати за горните граници на топлопреноса в слоеве на флуиди.

Николай Витанов е удостоен с Първа награда на Съюза на учените в България за най-добри научни постижения през 2007 и 2017 г. Избран е за най-любим български учен в първото издание на поредицата „Любимците на България“ на Българската национална телевизия през 2021 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]