Николай Орсини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Орсини
деспот на Епир
Роден
1295 г.
Починал
1323 г. (28 г.)
Управление
Период1318 – 1323
ПредшественикНикифор I Комнин
НаследникЙоан II Орсини
Други титлиграф на Кефалония
Семейство
РодОрсини
Братя/сестриЙоан II Орсини
СъпругаАнна Палеологина

Никола̀й Орсѝни (на средногръцки: Νικόλαος Ορσίνι, на италиански: Nicola d'Epiro) е граф на Кефалония от 1317 до 1323 г. и владетел на Епирското деспотство от 1318 до 1323 г.

Николай е синът на кефалонийския граф Йоан I Орсини от Мария, дъщерята на Никифор I Комнин. Баща му управлява Кефалония като васал на крал Карл II Анжуйски и получава Левкада като част от зестрата на жена си. Николай наследява областта след смъртта на баща му през 1317 г., но за разлика от своите предшественици той проявява по-голям интерес към Епир, отколкото към латинските владения в Южна Гърция. В 1318 г. той изненадва и убива чичо си Тома I Комнин и с лекота съумява да подчини цялата южна част на деспотството около Арта. За да затвърди придобивките си, Николай встъпва в брак с вдовицата на чичо си – Анна Палеологина, дъщеря на Михаил IX Палеолог, и получава титлата деспот.

Николай продължава да се подчинява фиктивно на своя ангевински сюзерен Йоан Гравински, син на Карл II Анжуйски и Мария Арпад. Но своята политика той насочва към Изтока. Приема източноправославието, след което местното духовенство не оспорва неговото узурпиране на престола. Но Северен Епир и Янина отказват да признаят законността на властта му и вместо това приемат византийското господство. Търсейки удобен момент да атакува, Николай изчаква смъртта на съпругата си през 1320 г. (или 1321 г.) и избухването на византийската гражданска война. След като опитите му да сключи съюз с Венецианската република се провалят, Николай не съумява да превземе Янина. В 1323 г. той е убит от своя брат Йоан II Орсини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • John V.A. Fine, Jr., (1987). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Ann Arbor: University of Michigan Press. ISBN 978-0-472-10079-8.
  • Cheetham, Nicholas (1981). Mediaeval Greece. Yale University Press.
  • The Doukai. London. 1968.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nicholas Orsini в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Никифор I Комнин деспот на Епир (1318 – 1323) Йоан II Орсини