Направо към съдържанието

Николай Рубинщайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Рубинщайн
руски пианист
Роден
Починал
ПогребанРусия

РелигияПравославна църква
Учил вЮридически факултет на Императорския Московски университет
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Инструментипиано
Семейство
Братя/сестриАнтон Рубинщайн
Николай Рубинщайн в Общомедия

Николай Григориевич Рубинщайн (на руски: Никола́й Григо́рьевич Рубинште́йн) (14 юни 1835 – 23 март 1881) е руски пианист и композитор.[1] Той е по-малкият брат на Антон Рубинщайн и близък приятел на Пьотър Чайковски.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Москва в семейство на евреи, Рубинщайн от малък показва музикален талант. Първо изучава пиано с майка си, а при престоя им в Берлин между 1844 и 1846 г. – с Теодор Кулак. По онова време той и брат му Антон привличат вниманието и подкрепата на Менделсон.

След като се завръща в Русия, завършва медицина, за да избегне военната служба. Благодарение на свиренето си Рубинщайн е добре дошъл във всички аристократични семейства в Москва.

Съосновател е на московския клон на Руското музикално общество през 1859 г. и на Московската консерватория през 1866 г. Заема длъжността директор в Консерваторията до смъртта си през 1881 г. Назначава Чайковски като учител при себе си и го насърчава да твори, също така редовно изпълнява негови произведения.

Двамата имат спор относно Концерт за пиано No.1, но впоследствие Рубинщайн променя мнението си и става защитник на творбата. Ръководи премиерата на операта „Евгений Онегин“.

Николай Рубинщайн умира в Париж от туберкулоза.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]