Николай Рубинщайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николай Рубинщайн
Руски композитор, пианист
Николай Рубинщайн 
Роден: 14 юни 1835
Починал: 23 март 1881 (на 45 г.)

Николай Григорович Рубинщайн (14 юни 1835 - 23 март 1881) е руски пианист и композитор. Той е по-малкият брат на Антон Рубинщайн и близък приятел на Пьотър Чайковски.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Москва в семейство на евреи, Рубинщайн от малък показва музикален талант. Първо изучава пиано с майка си, а при престоя им в Берлин между 1844 и 1846 г. - с Теодор Кулак. По онова време той и брат му Антон привличат вниманието и подкрепата на Менделсон.

След като се завръща в Русия, завършва медицина, за да избегне военната служба. Благодарение на свиренето си Рубинщайн е добре дошъл във всички аристократични семейства в Москва.

Съосновател е на московския клон на Руското музикално общество през 1859 г. и на Московската консерватория през 1866 г. Заема длъжността директор в Консерваторията до смъртта си през 1881 г. Назначава Чайковски като учител при себе си и го насърчава да твори, също така редовно изпълнява негови произведения.

Двамата имат спор относно Концерт за пиано No.1, но впоследствие Рубинщайн променя мнението си и става защитник на творбата. Ръководи премиерата на операта „Евгений Онегин“.

Николай Рубинщайн умира в Париж от туберкулоза.