Николай Свинаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николай Свинаров
български политик
Роден: 6 май 1958 г. (58 г.)
Народен представител в:
XXXIX НС   XL НС   

Николай Аврамов Свинаров е български политик, бивш военен министър и бивш председател на партия Българска нова демокрация.

Роден е на 6 май 1958 г. в Шумен. Бащата му е лекар, а майка му - зъболекарка. През 1982 г. завършва право с отличие в Софийския университет „Климент Охридски“. От 1984 е адвокат в Търговище, а от 1985 — в София. Започва в областта на наказателното право, а след 1990 г. специализира в областта на гражданското и търговско право. Според автобиографията му е "защитавал дела със значителен интерес и правна сложност". Член е на Софийска адвокатска колегия 2 мандата. От 1998 до 2001 г. е избран за главен секретар на Висшия адвокатски съвет.

Николай Свинаров участва в Центъра за граждански контрол върху актове и действия на администрацията, който като обществено сдружение често оспорва правителствени нормативни документи пред Върховния административен съд.
Ползва английски и руски език.

Става член на НДСВ и заместник-председател на партията. В парламента влиза 2001 г. като 4-и в листата на НДСВ в 25-и столичен район. На 24 юли 2001 г. е избран за министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски (2001 - 2005). Бил е и председател на комисията по вътрешна сигурност.

През 2003 година, по време на мандата на Николай Свинаров като министър на отбраната, летище Божурище е преобразувано в частна държавна собственост, с което се подготвя неговата приватизация, приключила през 2007 година.

На 5 декември 2007 г. заедно с още 16 депутати от НДСВ образуват парламентарна група „Българска нова демокрация“ (БНД). На 11 май 2008 г. тя основава политическа партия „Българска нова демокрация“ и Николай Свинаров става неин председател.
На 2 април 2011 г. на Втория редовен конгрес на БНД той остава само член на Централния изпълнителен съвет на партията до Третия конгрес на 18 април 2015 г.

Брат му е професор по медицина. Жена му Росица е филоложка, преподава в Американския колеж в София. Има 2 дъщери. Едната - Ася, заминава да следва в САЩ, но е приета още през пролетта на 2001 г., преди той да стане депутат. Става студентка в Тринити колидж, Хартфорд, Кънектикът, САЩ. Другата му дъщеря - Надежда, по това време е ученичка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за