Николай Софийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Николай Софийски Нови)
Никола Софийски
Saint Nikolas of Sofia fresco.jpg
Стенопис с изображение на светеца над вратата на „Свети Никола Софийски
светец, новомъченик
Роден16-и век
Починал17 май 1555 г.
София, Османска империя
Почитан вИзточноправославна църква
Главно светилищеСвети Никола Софийски
Празник17 май
Никола Софийски в Общомедия

Свети мъченик Никола Софийски е един от общо деветимата софийски мъченици за православната вяра. Чества се всяка година на 17 май.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според житието на светеца, Николай се родил в Янина, Епир. Бил обущар – личен, благочестив и трудолюбив, но като дошъл в София османците почнали да го съблазняват да приеме тяхната вяра. Той бил твърд в православната си вяра и тогава османските големци решили с измама да го накарат да приеме тяхната вяра. Поканили го на обяд, сложили в кафето му приспивателно и като заспал го обрязали в мюсюлманския религиозен обред. Николай като разбрал какво са сторили османските големци избягал и една година се крил вкъщи. Османците го канили да ходи на джамия, но той твърдо отказал. Тогава бил вързан и подложен на мъчения. Завлекли го при кадията, но той не го намерил за виновен и казал да го пуснат, обаче озлобялата тълпа го повлекла до местността Ючбунар и го убила с камъни на 17 май 1555 г.

След смъртта му, тленните му останки били изгорени на гробището с име Търницата, а пепелта – разпиляна, та да не остане никакъв спомен от него, но софииският духовник Матей Граматик заръчал на едно момче да събере частици от неговите мощи и християните тайно ги погребали.

Канонизация, служба и житие[редактиране | редактиране на кода]

Митрополит Яков Софийски свикал събор и прославил новия светец за вярата. Той положил мощите на мъченика (части от черепа и костите му) в ковчега с мощите на покровителя на София – светия крал Милутин в църквата „Свети Архангел Михаил“. По-късно част от светите му мощи били прибрани в дървен храм. Софийският книжовник дякон Матей Граматик, съвременник на Свети Николай Нови Софийски и очевидец на неговите страдания и смърт, написал служба и пространно житие на светеца. Днес ръкописът се съхранява в Национални църковен историко-археологически институт при Светия Синод в София.

Храмове на светеца[редактиране | редактиране на кода]

Паметна плоча до параклиса на мястото на мъченичеството на Свети Никола
Храм „Свети Никола Софийски“ в София

Днес на мястото на убийството на светеца в местността Ючбунар на улица „Цар Симеон“ 125 в столицата на България има малък параклис, а в градината с паметника на одринското опълчение наблизо е голямата църква посветена нему – „Свети Никола Софийски“, втора по големина в София след „Свети Александър Невски“, която е построена по проект на архитект Антон Торньов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]