Николай Софийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Николай Софийски Нови)
Николай Софийски
Стенопис с изображение на светеца над вратата на „Свети Николай Софийски
светец, новомъченик
РоденXVI век
Починал17 май 1555 г.
София, Османска империя
Почитан вИзточноправославна църква
Главно светилищеСвети Николай Софийски
Празник17 май
Николай Софийски в Общомедия

Свети мъченик Николай Софийски е един от общо деветимата софийски мъченици за православната вяра. Чества се всяка година на 17 май.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според житието на светеца, Николай се родил в Янина, Епир. Бил обущар – личен, благочестив и трудолюбив, но като дошъл в София, османците почнали да го съблазняват да приеме тяхната вяра. Той бил твърд в православната си вяра и тогава османските големци решили с измама да го накарат да приеме тяхната вяра. Поканили го на обяд, сложили в кафето му приспивателно и като заспал го обрязали в мюсюлманския религиозен обред. Николай, като разбрал какво са сторили османските големци, избягал и една година се крил вкъщи. Османците го канили да ходи на джамия, но той твърдо отказал. Тогава бил вързан и подложен на мъчения. Завлекли го при кадията, но той не го намерил за виновен и казал да го пуснат, обаче озлобялата тълпа го повлякла до местността Ючбунар и го убила с камъни на 17 май 1555 г.

След смъртта му тленните му останки били изгорени на гробището с име Търницата, а пепелта – разпиляна, та да не остане никакъв спомен от него, но софийският духовник Матей Граматик заръчал на едно момче да събере частици от неговите мощи и християните тайно ги погребали.

Канонизация, служба и житие[редактиране | редактиране на кода]

Митрополит Яков Софийски свикал събор и прославил новия светец за вярата. Той положил мощите на мъченика (части от черепа и костите му) в ковчега с мощите на покровителя на София – светия крал Милутин в църквата „Свети Архангел Михаил“. По-късно част от светите му мощи били прибрани в дървен храм. Софийският книжовник дякон Матей Граматик, съвременник на Свети Николай Нови Софийски и очевидец на неговите страдания и смърт, написал служба и пространно житие на светеца. Днес ръкописът се съхранява в Национални църковен историко-археологически институт при Светия Синод в София.

Храмове на светеца[редактиране | редактиране на кода]

Паметна плоча до параклиса на мястото на мъченичеството на Свети Николай
Храм „Свети Николай Софийски“ в София

Днес на мястото на убийството на светеца в местността Ючбунар на улица „Цар Симеон“ 125 в столицата на България има малък параклис, а в градината с паметника на одринското опълчение наблизо е голямата църква посветена нему – „Свети Николай Софийски“, втора по големина в София след „Свети Александър Невски“, която е построена по проект на архитект Антон Торньов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]