Николаос Манос (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за андарта от Бел камен. За кмета на Солун, който също е деец на гръцкия революционен комитет в Македония, вижте Николаос Манос (кмет).

Николаос Манос
Νικόλαος Μάνος
гръцки революционер

Роден

Николаос Манос (на гръцки: Νικόλαος Μάνος) е гръцки революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николаос Манос е роден в леринското влашко-арванитско гъркоманско село Бел камен. Присъединява се към гръцката въоръжена пропаганда и действа като куриер, водач и четник в различни чети, воюващи с българските чети на ВМОРО, от април 1905 до ноември 1907 година. По заповед на Николаос Андрианакис оглавява самостоятелна чета. Четата на Манос участва в операциите срещу българи и ликвидира Зенел бей от Невеска.

В началото на април 1910 година е арестуван от властите, осъден на 10 години и затворен в Бодрум, но е освободен след няколко месеца след амнистия на султан Мехмед V. Връща се в Македония и продължава с андартството през цялата 1910 година. Манос убива лидера на Румънската пропаганда в Бел камен С. Михалалези.

В 1912 година бяга в Лариса. Участва в Балканската война със собствена доброволческа чета в Костурско и Леринско. Изпълнява задачи от ІІІ и V гръцка дивизия.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Μ-542.
  2. Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ., Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Αφανείς γηγενείς μακεδονομάχοι (1903 – 1913). Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2008. ISBN 978-960-12-1724-6. σ. 167-168. (на гръцки)