Николаус Ото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николаус Ото
Nikolaus Otto
германски изобретател

Роден
Починал
26 януари 1891 г. (58 г.)
Техника
Изобретения Четиритактов двигател
Семейство
Съпруга Анна Госи
Деца 7
Николаус Ото в Общомедия

Николаус Ото (на немски: Nikolaus August Otto) (* 10 юни 1832 в Холцхаузен на Хайде; † 26 януари 1891 в Кьолн) е самоук автомобилен изобретател на четиритактовия двигател, наречен от него Отомотор.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Пощенска марка

Ото израства в бедно семейство, баща му е управител на пощата на градчето. Ото преминава обучение за търговец и се препитава, като работи като търговски служител в градовете Франкфурт на Майн и Кьолн. Оженва се за Анна Госи и им се раждат седем деца. Синът му Густав Ото става самолетен конструктор.

Изобретения[редактиране | редактиране на кода]

Още през 1862 той започва първите си експерименти с четиритактови мотори, които обаче заработват чак през 1876. През 1863 построява първата си машина, задвижвана с газова сила.

1864 заедно с инженера Ойген Ланген основават първата фабрика за двигатели в света. Първоначално името е „N.A.Otto Cie“, през 1869 става „Gasmotorenfabrik Deutz“, а в днешни дни е позната като Deutz AG. През 1876 Ото и Ойген Ланген успяват да създадат четиритактов мотор със сгъстен заряд. Този тип мотор е основата за направата на четиритактови двигатели и до днес.

На Парижкото изложение 1867 те представят версията си за газов двигател за първи път пред публика. Отличен е със златен медал.

През 1877 година Николаус Ото и фабриката за газови двигатели Дойц патентоват открития четиритактов процес.

През 1884 година той въвежда и електрическото запалване в двигателите си. След това нововъведение става възможно използването и на течни горива. До преди това се използва газ.

Гробът на Николаус Ото и жена му в гробището в Кьолн

Новото, с което основно е променен създаденият газов двигател на французина Леноар е, че зъбнорейковият механизъм е заменен с коляно-мотовилков механизъм, запалването става със свещ с електрическа искра, а най-голямото му откритие - компресирането на гориво-въздушната смес преди запалването - значително повишава мощността. Тези промени предизвикват революция в производството на топлинни машини и внедрени в двигателя с вътрешно горене, тези открития са останали като механика и работен процес и до днес. С успешната конструкция на двигателя с вътрешно горене, работещ по т. нар. цикъл на Ото, парната машина престава да бъде сериозен конкурент за създаването на двигателна сила.

В памет на Ото[редактиране | редактиране на кода]

Философският факултет на университета Вюрцбург присъжда през 1882 на Николаус Ото званието Доктор хонорис кауза.

Пред гарата Кьолн-Дойтц е направен паметник в чест на Николаус Ото и Ойген Ланген.

Спорове за патента[редактиране | редактиране на кода]

Независимо един от друг, австриецът Кристиан Райтман през 1860 и французинът Алфонс Бо де Роша през 1862 също получават патенти за четиритактовия мотор. Патентът на Ото се оспорва и от италианеца Феличе Матеучи. Стига се и до съдебни процеси. На 30 януари 1886 и 1889 Ото-патентите, принадлежащи на фабриката Дойтц, са донесени в Германия и се съхраняват там на сигурно място.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Nikolaus Otto“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.