Никола Атанасов (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Никола Атанасов.

Никола Атанасов
български революционер и политик

Роден
1886 г.
Починал
15 март 1945 г. (59 г.)

Учил вЦариградска българска духовна семинария

Никола Атанасов е български революционер и политик от Източна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Атанасов е роден в бедно семейство в село Фотовища, тогава в Османската империя, днес България. Печели стипендия и завършва Българската семинария в османската столица Цариград. Завръща се в Македония и влиза във Вътрешната македоно-одринска революционна организация и става четник в четите на Стоян Филипов и Стоян Мълчанков.

След освобождението на Пиринска Македония в Балканската война в 1912 година Атанасов работи в данъчното управление на Неврокоп. Едновременно с това продължава да участва в дейността на революционната организация.

През април 1926 година Атанасов е избран за кмет на Неврокоп, на който пост се задържа до май 1932 година. Като кмет полага големи грижи за благоустройството на града – създава първия градоустройствен план, прокарва водопровод и електричество, построява нова гимназия. Лидерът на ВМРО Иван Михайлов пише в спомените си за Атанасов:

Като кмет на Неврокоп той показа удивителна смелост. Разряза старата турска паланка, за да прокара модерния благоустройствен план. Днес Неврокоп има канализация, водопровод, електрическо осветление, прекрасна градска градина, хубави улици, модерни частни и обществени сгради, митрополитска палата, общински дом, общинска аптека, болница, лечебница, ветеринарна болница, гимназия, голямо читалище с театрален салон, модерна кланица... всичко планово постигнато от Никола Атанасов, и то по време, когато трябваше да подпомага настаняването на маса бежанци, които прииждаха от поробената част на Македония.[1]

След Деветнадесетомайския преврат в 1934 година и удара срещу ВМРО Атанасов е интерниран в Ловеч. След Деветосептемврийския преврат в 1944 година Атанасов се укрива в село Заграде. Обкръжен от милицията, Атанасов оказва съпротива и е тежко ранен в гръбнака. Съден е на носилка от така наречения Народен съд в 1945 година. Убит е с кирки в двора на Неврокопския затвор.[2][3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Михайловъ, Иванъ. Спомени, томъ IV. Освободителна борба 1924 – 1934 г. (продължение). Indianapolis, IN, USA, Western Newspaper Publishing Co., Inc., 1973. с. 861 - 862.
  2. Гаджев, Иван. Лушин – българската голгота, том ІІІ, София, 2004, стр. 72-75.
  3. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993.
  4. Пелтеков, Александър Г. Революционни дейци от Македония и Одринско. Второ допълнено издание. София, Орбел, 2014. ISBN 9789544961022. с. 30.
Иван Ангушев кмет на Неврокоп
(април 1926 – май 1932)
Александър Занешев