Никола Вукмирович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Вукмирович
Никола Вукмировић
деец на ВМОРО
Роден
Починал
21 август 1966 г. (94 г.)

Никола Вукмирович (на сръбски: Никола Вукмировић) е черногорски революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 май 1872 година в черногорското село Метеризи. Още от рано заминава да търси препитание в Румъния и Гърция, където участва в изграждането на Коринтския канал. Работи и в България, където влиза във ВМОРО. През 1903 година взема участие в Илинденско-Преображенското въстание. След разгрома на въстанието застава начело на чета в района на Неврокопско и Серско. На 13 април 1904 година в битка с турски части при село Фращани е тежко ранен и пленен. Осъден е и лежи в различни турски затвори, включително и в Еди куле в Солун. След Младотурската революция е амнистиран и се завръща в България и живее в Брацигово. През 1918 година заедно със семейството си се премества в Печ. Синът му Борис Вукмирович е комунистически югославски партизанин. Никола Вукмирович е носител на Партизански възпоменателен медал 1941 година[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 322.
     Портал „Македония“         Портал „Македония