Никола Делчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Делчев
български общественик

Роден
Починал
6 март 1920 г. (75 г.)

Никола Димитров Делчев е български общественик от Кукуш, баща на ръководителя на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Гоце Делчев.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Делчев на стари години

Никола Делчев е роден в 1844 година в град Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция. Занимава се с търговия, лозарство и овцевъдство. Замогва се и придобива значителен авторитет в българската община в града и пред местните османски власти. Жени се за Султана Нурджиева (1850 - 1907), с която имат 9 деца - Руша, Цоца, Георги, Тина, Велика, Елена, Димитър, Милан и Христо. Трима от синовете му - Георги (Гоце), Димитър (Мицо) и Милан загиват като дейци на ВМОРО, а Руша е активна деятелка на кукушкия комитет на организацията.

Султана Делчева умира в 1907 година, а след опожаряването на Кукуш по време на Междусъюзническата война в 1913 година Никола Делчев заедно със семействата на Христо Делчев и Руша се преселва в Горна Джумая. През 1914 година с царски указ на Никола Делчев се отпуска народна пенсия заради заслугите на синовете му за свободата на Македония.[1]

Никола Делчев умира в 1920 година в Горна Джумая.[2]

През 1986 г. е започнат, а през 1987 г. е завършен мемориалът на рода на Гоце Делчев, който се намира в двора на черквата „Въведение Богородично” в Благоевград. Автори на комплекса са Богдан Томалевски, Иван Нешев и Христо Стефанов. На 4 март 1990 г. там тържествено са препогребани костите на Никола Делчев в знак на почит и признателност на Делчевия род.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Държавен вестник, бр. 282, 4.ХІІ.1914, с. 1.
  2. Енциклопедия Пирински край, том 1, Благоевград, 1995, стр. 261.
     Портал „Македония“         Портал „Македония