Никола Делчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Делчев
български общественик

Роден
Починал
Семейство
Деца Руша Чопова
Гоце Делчев
Димитър Делчев
Милан Делчев
Христо Делчев

Никола Димитров Делчев е български общественик от Кукуш, баща на ръководителя на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Гоце Делчев.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Делчев на стари години

Никола Делчев е роден в 1844 година в град Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция. Занимава се с търговия, лозарство и овцевъдство. Замогва се и придобива значителен авторитет в българската община в града и пред местните османски власти. Жени се за Султана Нурджиева (1850 - 1907), с която имат 9 деца - Руша, Цоца, Георги, Тина, Велика, Елена, Димитър, Милан и Христо. Трима от синовете му - Георги (Гоце), Димитър (Мицо) и Милан загиват като дейци на ВМОРО, а Руша е активна деятелка на кукушкия комитет на организацията.

Султана Делчева умира в 1907 година, а след опожаряването на Кукуш по време на Междусъюзническата война в 1913 година Никола Делчев заедно със семействата на Христо Делчев и Руша се преселва в Горна Джумая. През 1914 година с царски указ на Никола Делчев се отпуска народна пенсия заради заслугите на синовете му за свободата на Македония.[1]

Никола Делчев умира в 1920 година в Горна Джумая.[2]

През 1986 г. е започнат, а през 1987 г. е завършен мемориалът на рода на Гоце Делчев, който се намира в двора на черквата „Въведение Богородично” в Благоевград. Автори на комплекса са Богдан Томалевски, Иван Нешев и Христо Стефанов. На 4 март 1990 г. там тържествено са препогребани костите на Никола Делчев в знак на почит и признателност на Делчевия род.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Държавен вестник, бр. 282, 4.ХІІ.1914, с. 1.
  2. Енциклопедия Пирински край, том 1, Благоевград, 1995, стр. 261.
     Портал „Македония“         Портал „Македония