Никола Живкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Живкович
Никола Живковић
сръбски архитект
Роден
Починал
1870 г. (78 г.)
Конакът на княгиня Любица

Хаджи Никола Живкович (на сръбски: Никола Живковић) е първият архитект на Белград. Известен е още като Никола Хаджиживкович и Хаджи-Неимар.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е във Воден, днес в Гърция тогава в Османската империя.

По негови проекти започва градоустройственото изграждане на съвременен Белград. Негови са проектите по които са изградени конаците на княгиня Любица (1829 - 1831) и на Милош Обренович в Крагуевац (1824), както и първата сграда на църквата на „Свети Марко“.

След абдикацията на Милош Обренович напуска Сръбското княжество. При повторното възкачване на Милош Обренович за княз на Сърбия през 1858 – 1860 се завръща в Белград осъществявайки длъжността „надзорник на държавните строежи“. Умира в Белград през 1870 година.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Бранислав Којић в: „Енциклопедија Југославије“, 8 „Србија-Ж“, Загреб 1971, 647.
  • Несторовић, Никола Б. „Грађевине и архитекти у Београду прошлог столећа“, Београд 1937.
  • Којић, Бранислав Ђ. „Стара градска и сеоска архитектура у Србији“, Београд 1949.
  • Тулешков, Никалай Л. Архитектурното изкуство на старите българи. Късно средновековие и Възраждане. София, 2006, стр. 243-245.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Литовски, Александар. Jубилеен календар од егејскиот дел на Македонија во 2010. Организација на Македонците-потомци од Егејскиот дел на Македонија - Битола и Здружение на сетинци, попадинци и крушорадци от Лерин во Македонија. ISBN 9989-9986-3-9. с. 9. Посетен на 23 декември 2013 г.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Никола Живковић (Хаџи-Неимар)“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония