Никола Калпазанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Калпазанов
български индустриалец
Роден
Починал

Никола Иванов Калпазанов е български индустриалец, най-големият син на фабриканта Иван Калпазанов и Велика Стоянова. Дарява 300 000 лева, с които е построена сградата на БЧК в Габрово.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Иванов Калпазанов е роден в Габрово през 1868 г. Учил в Априловска гимназия. На 20 юни 1933 г. Никола Иванов Калпазанов дарява 300 000 лв. за построяване сграда на БЧК в Габрово, в която ДА се помещава безплатна ученическа трапезария. Дарението е прието с благодарност от дружеството на Червения кръст в града, а дарителят е обявен за почетен член на БЧК – клон Габрово.

Габровският общински съвет отпуска място за построяването на дома, а клонът на Червения кръст създава фонд за издържане на безплатна ученическа трапезария. Дарителят не доживява ДА види осъществено своето дело. Домът „Никола Ив. Калпазанов“ е тържествено осветен на 19 дек. 1937 г. от протосингела на Великотърновската митрополия йеромонах Стефан. Безплатната ученическа трапезария и народна кухня в Габрово се смята за много ценна придобивка в областта на милосърдието както от ръководството на БЧК, така и от благодарните жители на града.

Никола Иванов Калпазанов умира през 1936 г. в Габрово.


Сградата на БЧК, построена от Никола Калпазанов и неговите роднини съществува и днес на адрес ул. "Константин Иречек" 3, 5300 Габрово Център и продължава да се използва по предназначение.


На входа на БЧК в Габрово има поставена паметна плоча с името на щедрия дарител и благодетел.

Никола Калпазанов е брат на Димитър Калпазанов, зет на Васил Карагьозов и на д-р Петър Цончев, вуйчо на Кольо Карагьозов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • 30. Фонд „Никола Ив. Калпазанов“ (при безплатна трапезария, Габрово) в Енциклопедия „Дарителство“ в раздел Българско дружество Червен Кръст, [1]