Никола Калудов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Калудов
посланик на България към Светия престол и Малтийския орден
Мандат 2009 – 2012
Назначен от Георги Първанов
Президент
2009-2012 Георги Първанов
Министър-председател
2009-2012 Бойко Борисов
Предшественик Валентин Божилов
Наследник Стефан Бончев
Обща информация
Роден
1943 г.
Гражданство българско
Националност българин
Религия православие
Университет Дипломатическата академия (Москва)

Никола Калудов е български дипломат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1943 година. Дипломира се в Университета за национално и световно спотанство („Международни икономически отношения“)[1]. Специализира в Дипломатическата академия в Москва и Дипломатическата академия във Виена.

Никола Калудов има стаж в Министерство на външните работи близо 40 години. Последователон преминава през дипломатическите рангове Аташе, трети, втори, първи секретар и съветник в посолствата в Мали, Мозамбик, Бразилия. Заема длъжностите референт, заместник-началник на отдел и на управление, началник на отдел и директор в структурите на МВнР по двустранните отношения с африкански, латиноамерикански и европейски държави.

Посланик е в Лисабон (1996 – 1999), Рим (2002 – 2007) и Ватикана (2009 – 2012). По съвместителство е посланик в Малта, Република Сан Марино (2002 – 2007) и Суверенния Малтийски орден (2009 – 2012)

За дипломатическата си дейност е удостоен със следните награди: велик офицер на Ордена на Звездата на Италианската солидарност, Голям кръст на Ордена на принц Енрике Мореплавателя, велик офицер на Ордена за заслуги на Малтийския орден, кавалер на Ордена на Света Агата на Сан Марино. Награден е със сребърна и златна лаврова клонка на МВнР.

Осветен е от Комисията по досиетата като агент „Андрей“ на Първо главно управление на ДС[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]