Никола Николов (писател)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Никола Николов.

Никола Николов
български писател и общественик
Роден: 30 юли 1920 г.(1920-07-30)
Починал: 4 октомври 1997 г.

Никола Маринов Николов е български писател-дисидент и политически деец, живял в САЩ до 1997, когато умира.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николов е роден на на 30 юли в гр. Видин. Завършва Френския колеж в гр. София. През 1944 г.участва в първата фаза на Втората Световна Война като на Н. В. артилерийски офицер и е награден с два ордена за храброст. Веднага след завръшането си от фронта, през 1945 г. бива репресиран и въдворяван в гр. Станке Димитров, Радомир, Дирекцията на милицията и военния затвор в София.

През 1945 г. записва медицина към Софийския университет като след 4-годишно следване е принуден да напусне. Задържан по политически причини във Видинския, Врачанския и Плевенския затвор, където среща известните български политици Димитър Гичев, Виргил Димов и Петър Дертлиев. Преминава през лагера „Богданов дол“, след това е изселен заедно с цялото си семейство в село Йордан Йовково, Добричко.

От 1969 г. се установява на постоянно местожителство в САЩ, където завършва Портландския Щатски университет със специалност „Централноевропейски науки“ и „Изкуство“.[2] Следва успешно университетските курсове по политически науки на известния професор Франк Мънк.

През октомври 1994 г. в Москва му е присъдено почетното звание „Академик“ на Руската Академия на Науките.

Най-популярната му книга е студията „Световната конспирация“, издадена на английски език през януари 1990 г. До 1994 г. книгата претърпява 7 издания, а се преиздава и до днес на повечето масови езици. В България тя предизвиква интереса на широк кръг от читатели от най-различни възрасти и популярни влечения. За списването ѝ Николов ползва библиографски справки от множество източници, в това число популярни списания и трудове на не толкова авторитетни, но за сметка на това популярни и масови автори. Никола М. Николов умира при неизяснени обстоятелства през 1997 г., вероятно отровен.”[3]

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Световната конспирация“ – 1984 г.
  • Четиридесетте безотговорни дни
  • Светът под микроскоп
  • Новият ред
  • Маските на Величията
  • Тайните протоколи
  • Световната конспирация 2

Източници[редактиране | редактиране на кода]