Никола Филчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Никола Филчев
Никола Филчев Борисов
български юрист
Роден
25 юли 1948 г. (67 г.)
Право
Област Наказателно право
Образование ЮФ при СУ
Работил в ЮФ при УНСС


Проф. Никола Филчев Борисов е български юрист. През 1997-1999 заема поста на заместник-министър на правосъдието, а от 1999 до 2006 е Главен прокурор на България. От 2006 до 2008 е посланик в Казахстан.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Филчев е роден през 1948 г. във Варна, където по-късно завършва химически техникум. Продължава да следва химия в университета, но по-късно се прехвърля в правния факултет на СУ.

През 1986 г. защитава докторска дисертация по наказателно право. Хабилитиран е през 1990 г. От януари 1991 г. е съдия във Върховния съд на Република България - наказателна колегия. Доцент по наказателно право и зам.-председател на Специализирания научен съвет по правни науки. Чете лекции по наказателно право в Юридическия факултет на УНСС. Специализирал е наказателно право в Русия и Германия.

Бил е съдия във Варненския районен съд и в бившия Върховен съд. Назначен е за главен прокурор през 1999 г., като приема поста от Иван Татарчев. След приключването на мандата му е изпратен посланик в Казахстан, въпреки замесването му в няколко обществени скандала[1].

Професор по наказателно право, автор на множество статии и монографии в областта на наказателното право.

Разведен е, има син.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Финашкова, Наталия. Лицето на скандала. // Монитор, 19 януари 2009. Посетен на 5 април 2015.
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за