Никола Христов (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Никола Христов.

Никола Христов
български революционер

Роден
Починал
Никола Христов в Общомедия

Никола Христов, известен като Негованчето или Неговански[1], е български революционер, войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христов е роден в 1885 година в леринското село Негован, тогава в Османската империя (днес Фламбуро, Гърция). По произход е албанизиран българин християнин. По време на Илинденско-Преображенското въстание подпомага четата на Георги Попхристов с провизии[2]. Убива турчин разбойник в родния си край и влиза в редовете на ВМОРО, като от пролетта на 1905 година е четник на Илия Которкин.

В Балканската война в 1912 година е доброволец в гръцката армия. След войната се включва в съпротивата срещу новия режим на терор над българското население, установен от гръцките власти в Егейска Македония.

След Първата световна война е съратник на Тодор Александров и действа в родното си Леринско. Загива в сражение с гърци при преминаването на река Вардар от четата на Борис Изворски в местността Хумата.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.71
  2. Спомени на Георги Попхристов
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 117.
  4. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 179.
     Портал „Македония“         Портал „Македония