Николо Тарталя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николо Тарталя
италиански учен

Роден
около 1499 г.
Починал
Венеция, Италия
Научна дейност
Област Математика
Николо Тарталя в Общомедия

Николò Фонтана, наречен Тарталя (на италиански: Niccolò Fontana - Tartaglia) е венециански математик. Той публикува множество книги, сред които първите италиански преводи на Архимед и Евклид, както и една популярна математическа компилация. Той е и първият, използвал математически методи за изследване на балистични криви.

General trattato de' numeri et misure, 1556

Изданието на Тарталя на Елементи от 1543 е първият превод на книгата на съвременен европейски език. Дотогава Евклид е преподаван въз основа на латински преводи от арабски източници, които съдържат съществени грешки, най-значимата от които е в изложението на теорията на пропорциите на Евдокс от Книд. Изданието на Тарталя се основава на латински превод на правилен гръцки текст.

Други негови приноси са метод за решаване на кубични уравнения и формулата на Тарталя за изчисляване на обем на тетраедър по разстоянията между върховете му.

Тарталя има приноси и в областта на комбинаториката и пресмятането на вероятности.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Niccolò Fontana Tartaglia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Италия“         Портал „Италия