Нинослав Марина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нинослав Марина
Нинослав Марина
инженер от Република Македония
NinoLarge.jpg
Роден
Техника
Област Електротехника

Нинослав Марина (на македонска литературна норма: Нинослав Марина) е ректор на Университета по информационни науки и технологии в Охрид, Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Скопие, Югославия, в 1974 година. След завършването на висше образование във Факултета по електротехника на Скопския университет защитава докторска дисертация във Федералното политехническо училище в Лозана през 2004 г. Докторският труд на Марина се отнася до прилагане на информационна теория в безжичните комуникации и той е реализиран в партньорство с Изследователския център на Нокиа в Хелзинки. От 2005 до 2007 г., Нинослав Марина работи като директор за изследвания и развитие в Соуун Текнолъджис. От 2007 до 2008 г., Марина е гост-изследовател в Хавайския университет в Мано. През 2008 и 2009 г. Марина работи като пост-докторантски изследовател в Университета в Осло. От 2010 до 2012 г. Нинослав Марина е гостуващ пост-докторантски изследовател-сътрудник Принстънския университет.

Професор Марина е бил гостуващ професор на двадесет университета по света, включително в САЩ, Япония, Великобритания, Израел, Русия, Бразилия, Хонг Конг, Норвегия, Финландия, Португалия и Чехия. Марина има отлични постижения и опит в предоставянето на достъп до финансови средства чрез използване на публични инструменти за финансиране на търговски и научни изследователски проекти, като: Швейцарската национална фондация за наука, Европейската комисия и Европейската космическа агенция. Марина е бил експерт за оценка и рецензент в рамките на 6-ата и 7-ата рамкова програма на Европейската комисия. Д-р Марина е член на Института на инженерите по електротехника и електроника и е един от съоснователите на Македонската секция на Дружеството за информационна теория при Института на инженерите по електротехника и електроника.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония