Ниписинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ниписинг
Сателитна снимка на езерото Ниписинг
Сателитна снимка на езерото Ниписинг
Relief map of Canada.png
46.2833° с. ш. -80° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположение провинция Онтарио
Координати 46°17′ с. ш. 80°00′ з. д. / 46.283333° с. ш. 80° з. д.
Притоци Стърджън Ривър, Саут Ривър
Отток Френч Ривър
Дължина 65 km
Ширина 25 km
Площ 832 km2
Воден обем 3,8 km3
Надм. височина 196 m
Басейн 12 173 km2
Населени места Норт Бей, Гарден Вилидж, Каландер
Ниписинг в Общомедия

Езерото Ниписинг (на английски: Lake Nipissing) е 9-то по големина езеро в провинция Онтарио. Площта му, заедно с островите в него е 832 км2[1], която му отрежда 50-то място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 822 км2. Надморската височина на водата е 196 м[1].

Езерото се намира в югоизточната част на провинцията, на 63 км североизточно от езерото Хюрън. От запад на изток дължината му е 65 км, а максималната му ширина от север на юг е 25 км. В него се вливат множество неголеми реки (Стърджън Ривър, Саут Ривър и др.), а от югозападния му ъгъл изтича река Френч Ривър (110 км), вливаща се в езерото Хюрън. Водосборният басейн на езерото е 12 173 км2, обемът – 3,8 км3, а нивото на водата е на 196 м н.в., като годишното колебание е ± 1,2 м. Максимална дълбочина – 52 м.

Бреговата линия в сравнение с много други канадски езера е слабо разчленена с обща дължина от 795 км, като има няколко по-голими залива (Каландер на югоизток, Овър Кеш на север, Западен на запад), множество малки острови (обща площ 10 км2), полуострови и ръкави. От декември до април езерото е покрито с ледена кора. Обитавано е от 40 вида риби.

По бреговете на езерото са разположени няколко населени места – Норт Бей (на североизточното крайбрежие), Гарден Вилидж (на северното), Каландер (на югоизточното) и други по-малки. В и край езерото има създадени три провинциални парка: „Маниту Айлъндс“, на островите Маниту в североизточната част; „Уест Сънди Айлънд“, на южното крайбрежие и „Мишкинодж“, в най-западната част на езерото.

Според официално приетата версия[2] езерото Ниписинг е открито от френските изследователи на Канада и Големите езера Самюел дьо Шамплен и Етиен Брюле през лятото на 1615 г., когато двамата се изкачват по река Отава и притока ѝ Матава, пресичат нисък, 4,5-километров вододел и откриват езерото, след което се спускат по откритата от тях река Френч Ривър и първи достигат до езерото Хюрън (залива Джорджиан Бей).

През следващите 200 години езерото се явява важен транспортен коридор за търговците на ценни животински кожи. Първите заселници по бреговете на езерото се появяват чак през 1874 г., а през 1882 г., с построяването на трансканадската жп линия по северния му бряг, значението му като транзитен пункт за стоки и преселници на запад значително нараства. Понастоящем водният транспорт по езерото, за разлика от миналото, е предназначен главно за обслужване на хилядите туристи посещаващи бреговете и водите му.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Atlas of Canada. List of Lakess
  2. Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962, стр. 163. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279858/
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ниписсинг“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.