Нирци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нирци
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
триб:Mergini
род:Нирци (Mergus)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Нирци в Общомедия
[ редактиране ]

Нирци (Mergus), са сравнително дребни птици от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежи между 0,4 и 3 кг. Имат изразен полов диморфизъм. Плуват и се гмуркат добре. Типична черта за рода е по-тясната човка, приспособена за улов на дребни рибки и дребни водни животни.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Гнездят основно в хладни области в близост до полярния кръг. Прелетни птици, зимуват в обастите с умерен и тропичен климат. Като цяло предпочитат соленоводните басейни. В България се срещат следните 4 предимно зимуващи вида:

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Хранят се предимно с животинска храна, дребни риби (до 6 см дължина), водни насекоми, ракообразни, червеи, дребни земноводни и съвсем малко количесто водни растения. По време на хранене се гмуркат до 30 метра дълбочина и прекарва под водата до половин-една минута (средно 15 секунди).

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамна птица. Гнездят най-често в дупки и цепнатини по дърветата, скалите и земята, но някои видове предпочитат да правят гнездото си направо на земята, подобно на мнозинството представители на семейство Патицови. Снасят 4-14 яйца. Мъти само женската в продължение на 29-35 дни. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят сами, напускат гнездото на първия или втория ден.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Всички видове от род Нирци са защитени на територията на България.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]