Нова телевизия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нова телевизия
Nova logo 2011.jpg

Дата на стартиране 16 юли 1994
Мрежа Нова Броудкастинг Груп
Притежава се от Modern Times Group
Формат на картината 16:9
Език български
Страна Флаг на България България
Статут частна
Седалище София
Свързани канали Кино Нова
Нова Спорт
Диема
Диема Фемили
Диема Спорт
Диема Спорт 2
Уебсайт https://nova.bg/
Разпространение
Аналогово ефирно Red XN
Цифрово ефирно Green tickYMUX2
Сателит Green tickYEutelsat 16A
Intelsat 12
Hellas Sat 2
Кабел Green tickY
IPTV Green tickY
Web Green tickYhttps://nova.bg/live

Нова телевизия (изписвана също като НТВ, Nova Television, NTV или просто NOVA) е българска частна национална телевизия. Стартира като ефирен регионален телевизионен канал в София на 16 юли 1994 година.

От 18 юли 2003 година разширява обхвата си и става третата национална телевизия в България (след Канал 1 и БТВ). Нова телевизия, заедно с каналите Кино Нова, Нова Спорт, Диема, Диема Фемили и Диема Спорт, от 2008 година са част от Нова Броудкастинг Груп, собственост на шведската медийна корпорация Modern Times Group (MTG)[1], която е втората по големина медийна компания в Европа. Телевизионното подразделение на MTG е по-известно в Европа под марката Viasat.

История[редактиране | редактиране на кода]

Нова телевизия започва да се излъчва на 16 юли 1994 година. Първият кадър в програмата на телевизията е българският игрален филм „Всичко е любов“ (1979). На 7 август 1995 година е излъчена първата новинарска емисия „Календар“. От 2000 година телевизията е 100% собственост на гръцката медийна компания „Antenna Group“. На 18 юли 2003 година Нова телевизия получава лиценз за национално ефирно разпространение на своята програма и става втората частна национална ефирна телевизия в България.

През годините Нова телевизия разчупва конвенционалните и добре познати форми на правене и гледане на телевизия в България и представя нови и иновативни формати и жанрове в програмната си схема. Нова телевизия е първата телевизия, която започва масовото излъчване на латино-сериали в България през 1994 година с бразилския сериал „Усмивката на гущера“, следван от пуерториканските „Три съдби“ и „Госпожа Съблазън“, както и първата телевизия, която налага нова тенденция през 2009 година – тази на турските сериали с началото на „1001 нощ“, а през 2014 г. започва излъчването на третия индийски сериал в България – „Малката булка“. Нова телевизия за първи път в България представя и телевизионния реалити-формат с предавания като Big Brother и Star Academy.

На 17 септември 1997 година е първият брой на първият сутрешен блок по телевизията „Почна се“. През 2000 година е началото на предаването „Здравей, България“, в което водещият Милен Цветков налага нова мода в сутрешната телевизия в страната – тази на сутрешни предавания, в които преобладава политиката и полемиката представени през призмата на граждански, социални и политически позиции. На 19 септември 2005 година Нова телевизия представя ново лого и графична опаковка, заедно с новата си програмна схема. Програмата на Нова телевизия се разпространява ефирно в голяма част от страната в дециметровия обхват, както и от всички кабелни телевизионни мрежи в България. Програмата се предава чрез сателит на територията на Европа. От октомври 2006 част от програмите на телевизията могат да се гледат и чрез мобилен телефон в 3G мрежата на оператора Мобилтел, а от 2011 – и в мобилният пакет на Виваком. Подобно и на някои други български канали Нова телевизия може да се гледа по цял свят директно на телевизионния екран по сателит. На 20 юни 2007 година започва да излъчва изцяло цифров сигнал.

На 31 юли 2008 шведският медиен гигант Modern Times Group подписва договор за купуването на „Нова телевизия“ за 620 милиона евро (над 1,2 милиарда лева). На 12 септември 2011 година телевизията представя новата си програмна схема, като с това променя графична опаковка и новото си лого, а новинарската емисия е преименувана на Новините на Нова телевизия.

На 12 септември 2011 г. Нова телевизия, заедно с каналите Диема, Кино Нова (до тогава „Диема 2“), Диема Фемили и Нова Спорт, както и списание „Ева“ се обединяват като медийната група Нова Броудкастинг Груп [2].

От 1 март 2013 година започва да се излъчва и цифрово ефирно във формат MPEG 4 в цялата страна.

От 6 септември 2014 година цифрово ефирно във формат MPEG 4 в 16:9 формат цялата страна.

Радио[редактиране | редактиране на кода]

Нова телевизия стартира излъчването на собствено новинарско радио – Nova News, на 22 септември 2015 г, на мястото на Радио Аура. Радиостанцията се излъчва в 3 града - София, Кюстендил и Велико Търново.

Ефирна предавателна мрежа[редактиране | редактиране на кода]

Логотипи[редактиране | редактиране на кода]

Nova history.png


Източници[редактиране | редактиране на кода]