Нова телевизия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Нова.

Нова телевизия
Nova logo 2011.jpg

Дата на стартиране 16 юли 1994
Мрежа Нова Броудкастинг Груп
Притежава се от Modern Times Group
Слоган Иновативна, отговорна, вдъхновяваща (2014 – 2016)
Заедно сме №1 (от 2016)
Формат на картината 16:9
Език български
Страна Флаг на България България
Статут частна
Седалище София
Свързани канали Кино Нова
Нова Спорт
Диема
Диема Фемили
Диема Спорт
Диема Спорт 2
Уебсайт nova.bg
Разпространение
Излъчван за национално
Цифрово ефирно Green tickYMUX2
Сателит Green tickYEutelsat 16A
Intelsat 12
Hellas Sat 2
Кабел Green tickY
IPTV Green tickY
Web Green tickYhttps://nova.bg/live

Нова телевизия[1][2], изписвана от юни 2016 г. като NOVA[3], а в предишни периоди като НТВ, Nova Television и NTV, е българска частна национална телевизия, част от Нова Броудкастинг Груп, собственост на шведската медийна корпорация Modern Times Group (MTG)[4].

История[редактиране | редактиране на кода]

Нова телевизия стартира като ефирен регионален телевизионен канал в София на 16 юли 1994 г. Първият кадър в програмата на телевизията е българският игрален филм „Всичко е любов“ (1979). На 7 август 1995 година е излъчена първата новинарска емисия „Календар“. На 17 септември 1997 г. е първият брой на първия сутрешен блок по телевизията „Почна се“. От 2000 година телевизията е 100% собственост на гръцката медийна компания „Antenna Group“.

На 18 юли 2003 г. Нова телевизия получава лиценз за национално ефирно разпространение на своята програма и става третата национална телевизия в България (след Канал 1 и БТВ).

На 19 септември 2005 година Нова телевизия представя ново лого, нова музика и графична опаковка, заедно с новата си програмна схема[5].

На 31 юли 2008 шведският медиен гигант Modern Times Group подписва договор за купуването на Нова телевизия за 620 милиона евро (над 1,2 милиарда лева)[6]. В този период компанията притежава и т.нар. тогава телевизионни канали на DIEMA VISION. От началото на 2011 г. Нова телевизия, каналите DIEMA, DIEMA 2, DIEMA FAMILY, NOVA SPORT, четирите платени канали – TV 1000 Balkan, Viasat History, Viasat Explorer, Viasat Nature, както и списание ЕVA се обединяват под името Нова Броудкастинг Груп, част от MTG [7].

На 12 септември 2011 година телевизията представя новата си програмна схема, като с това променя графична опаковка и новото си лого, а новинарската емисия е преименувана на Новините на Нова телевизия. Диема 2 получава ново име – KINO NOVA[8].

На 19 февруари 2018 г. MTG обявява, че е подписала с PPF Group споразумение за продажбата на своя дял от 95% в Нова Броудкастинг Груп в България. PPF Group е чешко инвестиционно дружество, собственост на Петр Келнер. Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи, като се очакваше да бъде приключена през първата половина на 2018 година.[9][10]. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче решава да започне задълбочена проверка на сделката, която проверка може да продължи до края на 2018 г.[11]

През юли 2018 г. КЗК обявява, че спира сделката за продажба на Нова телевизия.[12]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Програмата на Нова телевизия се разпространява ефирно в голяма част от страната в дециметровия обхват, както и от всички компании, разпространяващи тв съдържание. От октомври 2006 част от програмите на телевизията могат да се гледат и чрез мобилен телефон в 3G мрежата на оператора Мобилтел[13], а от 2011 – и в мобилния пакет на Виваком. На 20 юни 2007 година започва да произвежда продукцията си изцяло цифрово. Нова телевизия може да се гледа онлайн на официалния сайт на телевизията. Предаванията от ефира на Нова телевизия могат да се гледат на онлайн платформата за видео съдържание NOVA PLAY.

От 1 март 2013 година започва да се излъчва и цифрово ефирно във формат MPEG 4 в цялата страна. От 6 септември 2014 година се излъчва цифрово ефирно във формат MPEG 4 в 16:9 формат. До момента не се планира излъчване на програмата в HD качество.

Телевизионни продукции[редактиране | редактиране на кода]

През годините Нова телевизия представя нови и иновативни формати и жанрове в програмната си схема. В ефира на Нова телевизия своята кариера започват водещи имена като Николай Дойнов, Лора Крумова, Миа Сантова, Даниела Тренчева, Христо Калоферов, Мирослава Иванова, Галя Щърбева, Милен Цветков и много други. Впоследствие към журналистическия екип се присъединяват утвърдени журналисти като Анна Цолова, Виктор Николаев, Ани Салич, Миролюба Бенатова, Марина Цекова, Надежда Узунова, Невена Василева. Нова телевизия има специализиран екип от разследващи журналисти.

Нова телевизия за първи път в България представя и телевизионния реалити-формат с предавания като Big Brother (първо реалити в България, 2004 г.) и Star Academy.

На 17 септември 1997 година е първият брой на първият сутрешен блок по телевизията „Почна се“. През 2000 година стартира магазинното телевизионно предаване „На кафе“. Тогава е и началото на предаването „Здравей, България“, в което водещият Милен Цветков налага нова тенденция в сутрешната телевизия в страната – тази на сутрешни предавания, в които преобладава политиката и полемиката.

Нова телевизия е първа в заснемането на български сериали. Телевизията излъчва българските сериали „Хотел България“, „Морска сол“ и „Забранена любов“, „Отплата“, „Етажна собственост“, „Откраднат живот“, „Ние, нашите и вашите“.

През 2001 е стартът на телевизионната игра „Стани богат“, а през 2005 предаването „Сделка или не“. През 2004 Нова телевизия дава старта и на първия телевизионен таблоид в българския ефир – „Горещо“. За първи път в национален ефир по Нова телевизия се излъчва предаването „Господари на ефира“ през 2003.

Нова телевизия е първата телевизия, която започва масовото излъчване на латино-сериали в България през 1994 година с бразилския сериал „Усмивката на гущера“, следван от пуерториканските „Три съдби“ и „Госпожа Съблазън“, както и първата телевизия, която налага нова тенденция през 2008 година – тази на турските сериали с началото на „1001 нощ“, а през 2014 г. започва излъчването на третия индийски сериал в България – „Малката булка“.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

На 11 февруари 2015 Нова Броудкастинг Груп пуска два нови платени спортни канала в HD качество – DIEMA SPORT и TRACE SPORT STARS. Те са достъпни в платения пакет DIEMA EXTRA. На 25 юли 2015 Нова Броудкастинг Груп добавя към същия пакет нов спортен канал в HD качество – DIEMA SPORT 2.

Радио[редактиране | редактиране на кода]

Нова телевизия стартира излъчването на собствено новинарско радио – Nova News, на 22 септември 2015 г., на мястото на Радио Аура. Радиостанцията се излъчва в 3 града – София, Кюстендил и Велико Търново.

Nova Play[редактиране | редактиране на кода]

Nova Play[14][15][16][17] (или Нова Плей[18][19][20][21]) е безплатна онлайн платформа,[22] която дава възможност на потребителите в удобно за тях време да гледат всички продукции, излъчвани в ефира на NOVA – популярни шоу програми и избрани сериали, новини и актуални предавания. Ако зрителят е пропуснал някоя продукция може да я намери в сайта достъпна за период от 7 до 30 дни.[23] Освен телевизионно съдържание, запазена марка на Nova Play са специалните колекции с ексклузивно съдържание – телевизионни сериали и предавания. Платформата е създадена през 2010 г.,[24] a съдържанието на платформата е достъпно и извън границите на България.[25] Регистрацията в сайта не е задължителна, но потребителите имат достъп до повече функционалности, ако се регистрират. Платформата е достъпна на всички популярни устройства – компютри, таблети или смартфони в 3G или WiFi мрежа. Секцията „Моята Nova Play“ дава възможност на потребителите да се абонират за определена продукция.

NOVA подкрепя българските филми[редактиране | редактиране на кода]

В края на 2016 година Нова Броудкастинг Груп слага начало на инициативата „NOVA подкрепя българските филми на всички платформи“, с което обявява сериозните си намерения да инвестира в създаването на български филми и сериали и в развитието на българския кино пазар.

Инициативата включва реализирането на няколко български сериала, които се излъчват в праймтайма на телевизията – първата българска медицинска драма „Откраднат живот“, романтичният комедиен сериал „Ние, нашите и вашите“, полицейската комедийна поредица „Полицаите от края на града“, реализацията на уеб сериали чрез екипа на 7Talents, и на риалити сериала „София - ден и нощ“.

От есента на 2016 г. съвместно с „Лента“, Нова Броудкастинг Груп започва подкрепата на български филми и се включва като копродуцент на шест мащабни български кино ленти – „Маймуна“, „Воевода“, „Бензин“, „Вездесъщият“, „Дъвка за балончета“, „Привличане“[26].

Първите Награди „NOVA подкрепя българските филми“ 2018[27], състояли се в началото на 2018 година, също са част от инициативата. Победителите във всяка от категориите са определени от зрителите чрез онлайн гласуване, а наградите са връчени на специална церемония в Дома на киното в София.

На 4 май 2018 година NOVA и БГ Радио стартират нова съвместна кино рубрика в радио ефира „Петък отива на БГ кино“[28], която представя най-актуалното от света на филмовата индустрия всеки петък от 9.00 до 9.30 ч. по БГ Радио.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Логотипи[редактиране | редактиране на кода]

Nova history.png

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. https://nova.bg/
 2. ((bg))  Комисията за конкуренция се захваща със сделката за „Нова телевизия“. // Дневник, 2018-05-23. Посетен на 2018-05-23.
 3. За партньорите на NOVA
 4. Статия във vesti.bg
 5. в. „Сега“ от 14 септември 2005 г., посетен на 22.08.2017 г.
 6. Дарик от 31 юли 2008 г., посетен на 22.08.2017 г.
 7. Вести.бг
 8. Новините на NOVA от 12 септември 2011 г., посетени на 22 август 2017 г.
 9. MTG подписа споразумение за продажбата на Нова Броудкастинг Груп
 10. MTG announces sale of Nova Group
 11. Сделката за Нова – за Нова година
 12. Сделката с PPF Group е спряна
 13. статия в SAGA Tehnology от 17 октомври 2006, посетена на 22 август 2017 г.
 14. „Нова Броудкастинг Груп” купи 70% от „Дарик Нет“
 15. Медиа и реклама | Уеб сериалите като рекламен канал
 16. Nova Play – видео платформата на Нова Броадкастинг Груп. // Посетен на 2018-09-04.
 17. NovaPlay събира видео желания до Дядо Коледа в конкурс. // DarikNews.bg. Нет Инфо АД, 5 декември 2013. Посетен на 2018-09-04.
 18. ((bg))  Сайтът NTV печели приз за най-добра социална връзка. // Съюз на българските журналисти, 2012-07-08. Посетен на 2018-08-14.
 19. Дейвид Варод заплаши да съди Нова телевизия заради кадри със Сталоун. // Дневник. Икономедиа АД, 3 октомври 2011 г..
 20. Нова ТВ пусна обновения си сайт. // TechNews.bg. ТехНюз ООД, 23 март 2011 г..
 21. Хюсеин, Паола. Дидие Щосел: Новините на Нова тв един ден ще станат най-гледани. // 24 часа. Медийна Група България, 22 ноември 2012 г..
 22. Често задавани въпроси за NOVA PLAY
 23. Дидие Щосел пред „Капитал“
 24. Статия в сайта на Нова телевизия от 2012 г.
 25. Статия в COMPUTERWORLD от 23 март 2011 г.
 26. Каква беше 2017 година за българското кино?, nova.bg, 14 януари 2018
 27. Първите награди „NOVA подкрепя българските филми“ отличиха любимите звезди на България, nova.bg, 09 май 2018
 28. NOVA и БГ Радио стартират нова кино рубрика в радио ефира, nova.bg, 04 май 2018