Новите определения в SI

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Новите определения в SI са предложени от Международния комитет по мерки и теглилки в проекта за резолюцията на XXVI Генералната конференция по мерки и теглилки, състояла се на 13 – 16 ноември 2018 г. В проекта се предвижда да се преформулират определенията на основните единици от SI[1]. Новата SI е формално одобрена с гласуване на 16 ноември 2018 г. и ще влезе в сила на 20 май 2019 г.

Същност на измененията: „7-те основни единици за измерване – секунда, метър, килограм, ампер, келвин, мол и кандела – си остават. От тях килограм, ампер, келвин и мол се преформулират така, че в определенията им да се използват числовите стойности на константите: константа на Планк и константа на Болцман, елементарен електрически заряд и число на Авогадро. Секундата, метърът и канделата вече са изразени чрез константи, затова техните определения само се уточняват. Тези изменения ще подобрят SI, без да се изменят големините на единиците, което ще осигури съвместимост със съществуващите измервания.“[2].

Новата SI ще използва фундаменталните физически константи като основа за определяне на основните единици от SI, което, например, означава, че се прекратява използването на платинено-иридиевия еталон на килограма за официалното определение на килограма в системата SI.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Draft Resolution A. On the revision of the International System of Units (SI)
  2. Kühne, Michael. Redefinition of the SI. // Keynote address, ITS9 (Ninth International Temperature Symposium). NIST, 22 март 2012. Архив на оригинала от 18 юни 2013. Посетен на 1 март 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • SI Redefinition. // NIST. Посетен на 25 март 2019. (на английски)</ref>

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]