Новите шантави рисунки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Новите шантави рисунки
New Looney Tunes
ЖанрАнимационна комедия
Базиран наШантави рисунки“ и „Весели мелодии
от Warner Bros.
СценарийМат Крег
Кевин Флеминг
Роб Джанас
РежисураШон Петрилак
Ерик Кнътстън
Скот Бърн (сезон 1)
Иън Васелук (също като ръковождащ режисьор; сезони 2 – 3)
Ерик Куска (сезон 1)
Роб Прат (сезон 1)
Джесика Борутски (сезон 1)
АктьориДжеф Бъргман
Дий Брадли Бейкър
Кат Суси
Боб Бъргън
Пол Джулиън
Джей Пи Карлиак
Фред Тараскиор
Джим Къмингс
Дино Андрейд
Ерик Бауза
Начална мелодияWabbit Theme (сезон 1)
The Merry-Go-Round Broke Down (сезони 2 – 3)
Крайна мелодияWabbit Theme (сезон 1)
The Merry-Go-Round Broke Down (сезони 2 – 3)
Страна САЩ
Езиканглийски
Сезони3
Епизоди156
Продукция
Изпълнителен продуцентСам Реджистър[1]
Продуцент(и)Продуценти:
Мат Крег
Гари Хартъл
Продуцентски компании:
Warner Bros. Animation
Времетраене11 минути (2 сегмента от 5½ минути или 1 специален сегмент)
22 минути (4 сегмента)
ДистрибуцияWarner Bros. Television Distribution
Разпространение
ТВ каналCartoon Network
Boomerang
Картина1080i (HDTV)
ЗвукDolby Digital 5.1
Излъчване21 септември 2015 г. – 30 януари 2020 г.
Хронология
Шоуто на Шантавите рисунки“ (2011 – 2014)
Шантави рисунки-мисунки“ (2020 – настояще)
Свързани продукцииШантави рисунки
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Новите шантави рисунки в Общомедия

„Новите шантави рисунки“ (на английски: New Looney Tunes), (който по-рано е известен като „Бъгс!“ на английски: Wabbit: A Looney Tunes Production в първия си сезон) e американски анимационен сериал от Warner Bros. Animation и е базиран на героите на „Шантави рисунки“ (Looney Tunes) и „Весели мелодии“ (Merrie Melodies).[2] Сериалът дебютира на 21 септември 2015 г. по Cartoon Network,[3][4] и започна с нови епизоди на 5 октомври 2015 г. по Boomerang. Отчасти през първия сезон, новите епизоди правят премиери на видео достъпа на Boomerang по поръчка, преди да се излъчат по телевизията.[5][6][7]

На 23 май 2018 г. услугата за стрийминг Boomerang обяви, че сериалът ще продължи и през 2019 г.[8] Третият сезон е последният в шоуто, като последните епизоди излизат на 30 януари 2020 г. Сериалът е последван от по-традиционно форматирания сериал „Анимациите на Шантавите рисунки“ (Looney Tunes Cartoons) на 27 май 2020 г., който се излъчва по HBO Max.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

След като „Шоуто на Шантавите рисунки“ (The Looney Tunes Show) приключи производството през 2013 г., концепциите за ново шоу с участието на „Шантави рисунки“ доведоха до решението за рестартиране на героите. По това време идеята за рестартиране на всички Шантави рисунки се фокусира главно върху Бъгс Бъни и през март 2014 г. беше обявено, че рестартирането ще бъде известно като wabbit. (или бъгс! в някои региони), да съвпада с други рестартирания на класиките на Warner Bros., като например „Спокойно, Скуби-Ду“ (Be Cool, Scooby-Doo) и „Шоуто на Том и Джери“ (The Tom and Jerry Show) Сам Реджистър, повишен в президент на Warner Bros. Animation и Warner Digital Series месец по-рано, стана надзорен продуцент на сериала. Анимацията е направена от Yearim и Rough Draft Studios от Южна Корея (която работи само през първия сезон) и Snipple Animation от Филипините.

Целта на рестартирането беше неговите анимациите да съответстват на тона на късометражните филми на „Шантави рисунки“ в по-ранните им дни. Това доведе до това героите да се върнат към своите комедийни корени, но с продуценти, които се стремят да избягват своите клишета, като наковалнята. Екипът на продукцията на акцента поставя акцента си върху писането на оригинални истории, както и върху създаването на „съвременни тежки предмети, които да причиняват болка“, според продуцента Ерик Куска, като всеки епизод включва по няколко къси шорти, в които един или няколко героя са заловени в ситуация, с която биха се справили по свой личен начин. Въпреки това понякога могат да се видят някои класически предмети, като камъни или сейфове. По същия начин могат да се чуят някои класически изрази, като например Бъгс, който забравя да „направи този ляв завой при Албакърки“, или изричащи „разбира се, знаете, това означава война“ (въпреки че „война“ обикновено се заменя с други фрази, предизвикващи конфликт на някои вид). Самите герои видяха някои промени във външния си вид, като някои също се върнаха към личностните черти, които първоначално са имали в най-ранните си изяви – например, Дафи Дък е върнат към оригиналната си личност от ранните си късометражни филми.

Първият сезон на шоуто беше известен като „Заека“ (Wabbit) и се фокусира главно върху Бъгс Бъни като главен герой, с повтарящи се участия на Йосемити Сам, Уили Койота и Порки Пиг, и незначителни участия на Дафи Дък, Фогхорн Легхорн, Елмър Фъд, Тазманийския дявол (който изобразен като работника с бели яки на име Тиодор Тасманиан) и Мичиган Дж. Фрог (който направи камея в края на един епизод). Подобно на ранните си късометражни филми, Бъгс най-често се оказва да надхитри противниците си, защото се стреми да му създаде проблеми или е направил нещо, за да разруши мирния му живот. През първия сезон бяха въведени няколко нови персонажа в поредицата на „Шантави рисунки“, много от които бяха нови злодеи, с които се сблъсква Бъгс, но не без помощта на приятелите му.

Сред новите герои, представени в този сериал, са:

  • Скуикс – червена катерица, която е най-близкият приятел и помощник на Бъгс (чиято реч първоначално се състоеше само от скърцащи звуци, от време на време отстъпващи място на разбираема реч през третия сезон).
  • Малкия Йети – детско същество, което е склонно да дразни Бъгс, обикновено го нарича „дама“ (или от време на време „госпожо“), за голямо огорчение на Бъгс.
  • Варваринът – неназован варварин, който се забърква в Бъгс.
  • Кракос – полярната мечка на Варварина.
  • Бойд – птица, която е болна от любов.
  • Кал – Обемен мъж, който се смята за най-добрия във всичко, което прави.
  • Карл Мрачният заек – мрачен жътвар, подобен на заешки уши.
  • Клодет Дупри – шпионин от лисици, който говори със звуков френски акцент. Пепе ле Пю е влюбен в нея и най-вече се появява до нея.
  • Д-р Кловенхуф – учен за овце.

Според Куска фокусът върху по-новите злодеи, с които да се справя Бъгс, е описан като позволяващ му да направи всичко възможно, когато се изправя срещу наистина добър противник. В резултат на включването на нови злодеи, Куска почувства, че Елмър Фъд може вече да не е „мъжът“, като често е бил често срещан антагонист, с когото Бъгс се е справял в много от късометражните филми, въпреки че се появява по-късно в поредицата.

След края на първия сезон продуцентският екип реши да се съсредоточи върху другите звезди на „Шантави рисунки“ освен Бъгс, като по този начин шоуто беше преосмислено и преименувано на „Новите шантави рисунки“ за втория сезон и включва ново въведение с музика, базирана на заглавната песен на „Шантави рисунки“ от края на 1930-те години. Докато първият сезон се фокусираше главно върху Бъгс и шепа завръщащи се класически герои, във втория сезон бяха добавени истории, центриращи се около другите класически герои в допълнение към Бъгс, включително, наред с други, Дафи Дък, Порки Пиг, Силвестър, Туити, Бабата, Елмър Фъд, Йосемити Сам, Уили Койота и Бързоходеца, Таз, Фогхорн Легхорн, Спийди Гонзалес, Пепе ле Пю, Марвин Марсианеца, Вещицата Хейзъл, Петуния Пиг и Лола Бъни. Някои епизоди виждаха герои, действащи като двоен акт (сюжетна механика, използвана главно за Дафи и Порки, както беше направено в класическите късометражни филми). Няколко поддържащи, повтарящи се и второстепенни фигури от класическите късометражни филми на „Шантави рисунки“ като Мичиган Дж. Фрог, Снифълс, Хюби и Бърти, Глупавите лалугери, Клод Котката, Марк Антоний и Пусифут, Сесил Костенурката, Габи Козата, Блак Жак Шелак, Граф Блудкънт, Пийт Пума, Мот Уилбър, Кърт и Пънкинхийд Мартин, Милисент и Анджело Флеа също се изявяват.

Третия сезон на сериала представя Аксел Роуз като гост-звезда в епизода Armageddon Outta Here и представя първия му студиен запис от 2008 г. насам.[9]

Озвучаващи артисти[редактиране | редактиране на кода]

Главен състав
Изпълнител Персонаж
Джеф Бъргман Бъгс Бъни
Елмър Фъд
Силвестър
Фогхорн Легхорн
Дий Брадли Бейкър Дафи Дък
Катерицата Скуикс
Кат Суси Лола Бъни
Снифълс
Боб Бъргън Порки Пиг
Туити
Морис Ламарш Йосемити Сам (първи сезон)
Фред Тараскиор Йосемити Сам (втори сезон)
Джей Пи Карлиак Уили Койота
Пол Джулиан Уили Койота (чрез архивни записи)
Джим Къмингс Таз
Дино Андрейд Спийди Гонзалес
Ерик Бауза Пепе ле Пю
Марвин Марсианеца
Поддържащ състав
Изпълнител Персонаж
Ерик Бауза Хюби
Бърти
Рок Хардкейз
Кал
Джеф Бенет Плъха Хюби
Мишката Бърти
Доктор Клоуенхуф
Коня Хонас
Уинтър Стаг
Джеф Бъргман Мичиган Дж. Фрог
Къртикът Мак
Боб Бъргън Козата Габи
Клайд Бъни
Дий Брадли Бейкър Кученцето Фриски
Карл, мрачния заек (Мрачния Заек)
Кракос, полярния мечок
Плъха Шифти
Манерката Енфорски
Мат Крег Костенурката Сесил
Къртикът Тош
Марк Антъни Булдог
Каунт Блудкаунт
Хазматс
Трей Хъгър
Пол Перди
Мулето Пацифико
Плъховете на Минесота
Кърт Мартин
Разносвач на пица
Черната Омаха
Джим Къмингс Блак Жак Шелак
Лиам Луксуроис
Джей Пи Карлиак Крал Нутининкоммен
Джон Касир Пийт Пума
Котката Клод
Джон
Матю Мерсър Голямата стъпка
Кенди Майло Бабата
Вещицата Хейзъл
Ивана
Мечката Скаут
Невестулката скаут
Кат Суси Клодет Дупри
Памприйн Перди
Фред Тараскиор Карл, мрачния заек
Специални гост звезди
Изпълнител Персонаж
Снуп Дог Себе си
Аксел Роуз Себе си
Шон Астин Себе си

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Премиерата на „Бъгс!“ е на 21 септември 2015 г. в Cartoon Network и на Boomerang, започваща на 5 октомври 2015 г., след това прекъсва повече от година и се завръща на 7 април 2017 г.[10][11][12][13] Премиерата на сериала е на 2 ноември на Boomerang в Австралия и Нова Зеландия и на Boomerang в Обединеното кралство и Ирландия.[14][15] Премиерата му беше на 6 ноември 2015 г. в Teletoon в Канада[16], а дебютира на 19 декември на Boomerang в Близкия изток и Африка.[17] В Индия сериалът се излъчи по телевизията Pogo на 19 декември 2015 г.[18] Премиерата на сериала е на 10 януари 2016 г. в арабския Cartoon Network в Близкия изток.

Новите епизоди започнаха да се излъчват по Boomerang, започвайки от 7 април 2017 г.

Премиерата на втория сезон на Boomerang UK е на 4 септември 2017 г.

Целият първи сезон е достъпен в Netflix в Канада.

Шоуто се излъчва в премиум на абонаментната услуга Boomerang, достъпна за Android, iOS, десктоп, Apple TV, Amazon Fire TV, Amazon Kindle Fire Tablet, Roku и Chromecast.[5] От 4 юли 2020 г. сериалът е достъпен за стрийминг на HBO Max в САЩ. Въпреки това, няколко епизода от първи и втори сезон и целия трети сезон все още не са на платформата.

Домашна употреба[редактиране | редактиране на кода]

Първата половина на първия сезон на „Бъгс“ е пусната на DVD на 26 април 2016 г. в САЩ. Въпреки че е половин сезон, DVD изданието „Приказки за отглеждане на зайци“ (Hare-Raising Tales) е със субтитри. DVD изданието съдържа първите 26 епизода (52 сегмента), но е обозначен отстрани като първи сезон на първа част.[19][20] DVD изданието съдържа от 23 до 26 епизода, които не се излъчиха в САЩ до 7 април 2017 г. Без да се има предвид европейското име на шоуто, Wabbit: Season 1 – Part 1 също излезе на 15 юни 2016 г. в Австралия,[21] и на 25 юли 2016 г. в Обединеното кралство.[22]

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът се излъчва по локалната версия на Cartoon Network и Boomerang през 2016 г.

Озвучаващи артисти
Роля Изпълнител
Бъгс Иван Велчев
Дафи
Тад Тъкер
Петър Бонев
Порки Живко Джуранов
Скуикс Мариета Петрова
Георги Стоянов
Голямата стъпка
Спийди Гонзалес
Георги Стоянов
Йосемити Сам
Елмър Фъд
Фогхорн Легхорн
Георги Спасов
Баба
Вещицата Хейзъл
Василка Сугарева
Лола Бъни Яна Огнянова
Силвестър Петър Калчев
Туити
Клодет Дупри
Ивана
Татяна Етимова
Екип
Обработка Александра Аудио
Режисьор на дублажа Мариета Петрова
Десислава Софранова
Преводачи Милена Васкова
Силвия Вълкова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [1][неработеща препратка]
  2. The New Looney Tunes – Games, videos and downloads
  3. Cartoon Network – TV Schedule // adultswim.com. Архивиран от оригинала на 2015-09-30. Посетен на 2021-04-23.
  4. [2][неработеща препратка]
  5. а б Boomerang heads to Amazon Channels
  6. SF Sketchfest 2018 Schedule
  7. Spangler, Todd. Turner, Warner Bros. to Launch Boomerang Cartoon Streaming-Subscription Service for $5 Monthly // 7 March 2017.
  8. Boomerang Streaming Service to Add New 'Scooby-Doo,' 'Flintstones' Spinoffs in 2019 // 23 May 2018.
  9. Hughes, William. Axl Rose releases his first new song in a decade—via a Looney Tunes cartoon // The A.V. Club, January 4, 2019. Посетен на February 10, 2019.
  10. Denise Petski. Turner Broadcasting & Warner Bros Ink Global Multi-Series Deal For Boomerang // Deadline.
  11. Brian Steinberg. Bugs Bunny, Scooby-Doo Return To Boost Boomerang – Variety // Variety.
  12. Breaking News – Turner Broadcasting and Warner Bros. Sign Global Multi-Series Deal For Boomerang – TheFutonCritic.com // thefutoncritic.com.
  13. 16 Family-Friendly Fall Shows You Shouldn't Miss – TV Insider // TV Insider.
  14. Boomerang November Highlights // Turner Broadcasting System Asia-Pacific.
  15. Boomerang UK And Cartoonito UK November 2015 Highlights // Turner Broadcasting System Europe, October 15, 2015. Архивиран от оригинала на 2015-11-17. Посетен на 2021-04-23.
  16. TELETOON Goes Back To Cool This Fall! // Corus Entertainment, September 3, 2015.
  17. Dube, Prosper. Boomerang Europe, Middle East And Africa (EMEA) December 2015 Highlights // Blogspot. November 10, 2015. Посетен на November 20, 2015.
  18. Pogo brings back Bugs Bunny with 'Wabbit' // 17 December 2015.
  19. Wabbit DVD news: Press Release for Season 1, Part 1: Hare-Raising Tales – TVShowsOnDVD.com // Архивиран от оригинала на 2016-02-15. Посетен на 2021-04-23.
  20. Wabbit S1 P1 // 26 April 2016.
  21. Wabbit: Series 1 Part 1 // 15 June 2016. Архивиран от оригинала на 2019-09-15. Посетен на 2021-04-23.
  22. Wabbit: Hare-Raising Tales // 25 July 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]