Нов свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Новия свят)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Нов свят.

Карта на Новия Свят (1774)

Новият свят е наименованието на Америка, с което европейските мореплаватели и откриватели от края на 15 век (Великите географски открития), наричат земята отвъд Атлантика, противопоставяйки я на Стария свят – Европа, Азия и Африка, поради обстоятелството, че в новооткритите земи в сравнение със стария свят, всичко е ново и различно – природа, земеделски култури, нови хора със специфична цивилизация и култура – индианците и т.н.

Според легендата, Христофор Колумб вярва до края на дните си в това, че е открил нов път към Индия, но скоро на всички става ясно, че Колумб е открил не нов презморски път към Индия, а нов континент. Главната заслуга за установяване на това, е на Америго Веспучи, на чието име е кръстен и новооткрития от европейците континент. По-късно към Новия свят се включва и Австралия с Нова Зеландия.

Днес терминът Нов свят се използва рядко, само в исторически контекст, както и за разграничаване на биологичните видове и при класификация за произход на вината в лозаро-винарската индустрия.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Инка Гарсиласо де ла Вега обяснява понятието „Нов свят“ като наново открита част от Стария свят. И това не бива да подвежда хората в мислене, че съществуват множество други светове. Той твърдо заявява, че има само един свят и всяка различна от това твърдение мисъл я обвинява за еретическа.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • де ла Вега, Инка Гарсиласо – История на империята на инките, Том 1 – превод Мария Арабаджиева. 2006, Мария Арабаджиева, София. ISBN 954-584-333-0

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. де ла Вега, стр. 40